Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da je Vlada Srpske danas putem Kompenzacionog fonda isplatila još 833.000 KM kada je riječ o naknadi štete prema poljoprivrednim proizvođačima koji su imali gubitke od afričke kuge svinja.

MINIĆ: Isplaćeno 833.506KM za sanaciju štete i sprovođenja mjera suzbijanja i iskorjenjivanja afričke kuge svinja

„Time smo obuhvatili više od 150 odštetnih zahtjeva, što znači da je od postojećih 300 žarišta u Srpskoj oko 50 odsto već obrađeno u smislu isplate štete“, rekao je Minić.

Kako kaže, Ministarstvo je već dva puta mijenjalo postojeći Pravilnik i donijeli su poseban Pravilnik koji se odnosi na način i prava i mogućnosti ostvarivanja štete od afričke kuge svinja.

„Ono što je bitno je da smo prvi donijeli odštetni Pravilnik i da su naše cijene, koje su predviđene za odštetu našim stočarima, poljoprivrednim proizvođačima, najbolje u regionu. To znači da smo imali iskrenu želju da isplatom ove štete omogućimo našim poljoprivrednim proizvođačima (svinjarima), da obnove proizvodnju. Kada je u pitanju šteta koja se odnosi na štetu krmače gdje plaćamo 1.000 KM, jer smo iz dosadašnjih zahtjeva zaključili da je to neka prosječna cijena“, objasnio je Minić.

PETROVIĆ: „Bijeljina se bori sama, prepuštena je sama sebi!“ (video)

On je dodao da resorno ministarstvo usvajanjem novih pravilnika koji se tiču i uzorkovanja ide ka olakšavanju rada na terenu radi povećanja mogućnosti da se spasi što više mesa zdravih životinja u Srpskoj i da je u tom smislu do sada spašeno više od 3.500 tovljenika, dodajući da će se s time nastaviti.

„Taj Pravilnik je danas stupio na snagu, a odnosi se na dvije krucijalne stvari koje će olakšati rad na terenu i povećati mogućnost da što više spasemo mesa u RS zdravih životinja, a to je da ne vršimo više uzorkovanje 100% iz razloga što od struke nismo dobili potvrdu, niti od međunarodnih organizacija saglasnost, da meso može ići direktno u konzum, nego mora ići u preradu. To znači da će se uzorkovanje vršiti na osnovu određenih prevalensi i da ćemo imati veći broj inspektora na terenu, smanjiti pritisak prema Institutu „Dr Vaso Butozan“ i povećati mogućnost iskorištavanja zdravog mesa. To znači da smo od momenta kada je donešen Pravilnik, koji je dao mogućnost da spašavamo sve ono što je zdravo, do sada spasili preko 3.500 tovljenika (najbolje meso u klasi) i nastavljamo sa ovom aktivnošću“, istakao je Minić.

Prema njegovim riječima, ministarstvo je uz angažovanje inspektorata i veterinarskih organizacija sve uradilo besprekorno – donijelo pravilnik, isplatilo štetu, izvršilo popis, procjenu štete, donijelo rješenja, isplatilo štetu.

On je najavio da će narednog četvrtka u Bijeljini prisustvovati sastanku na kome će se stručnjaci ozbiljnije i detaljnije pozabaviti kada je riječ o termičkoj obradi i načinu korištenja svinjskog mesa.

Minić je rekao da je nekorektno da se u ovakvoj situaciji bilo ko proziva za nastanak i prisustvo afričke kuge koja je postala regionalni i evropski problem.

„Mi smo među prvima sve uradili i smatram da se najbolje borimo sa ovim problemom. Pratimo cijelu dinamiku, te radimo maksimalno i ekspeditivno i profesionalno“, rekao je Minić.

On je apelovao na građane da poslušaju savjete i mjere u smislu da se afrička kuga svinja dalje ne proširuje, a sve da se ne ugrozi i stočni fond.

Glavni republički veterinarski inspektor Vladimir Milijević zahvalio je Miniću na maksimalnoj uključenosti u rješavanje problema suzbijanja afričke kuge svinja.

„Pohvalio bih na ovom planu i sve naše inspektore i veterinare koji bez pauze rade svakodnevno na suzbijanju ove pošasti. Rekao bih i farmerima i veterinarima, najveći prenosnik afričke kuge svinja je čovjek. Kretanjem i nelegalnim transportom svinja mi prenosimo virus. Dakle, apelujem na građane da zaštite svoje svinje i ne čekaju da dođe bolest. Moraju napraviti duple ograde, ne smiju kositi svježu travu ili davati svinjama žito koje se skine. Virus, ako tuda prođu divlje svinje, dva mjeseca biva aktivan“, rekao je Milijević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име