MINISTAR MINIĆ: Do sada eutanazirano više od 3.300 svinja

Datum:

Share post:

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da je u Srpskoj zbog afričke kuge svinja eutanazirano više od 3.300 tih životinja, a da na taj postupak čeka još od 800 do 1.000 svinja.

Minić je naveo da je potvrđeno 78 žarišta afričke kuge svinja, veći dio je u Bijeljini, čekaju se informacije iz Donjeg Žabara, a registrovan je i jedan slučaj u Šamcu, te da nema potrebe da se pojedinačni slučajevi kriju iz straha da će biti eutanizirane ostale životinje.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske proglasila vanrednu situaciju u Bijeljini, Ugljeviku i Loparama, pojasnivši da to ne znači ništa novo, već da će se sprovoditi mjere koje su bile naložene od Republičkog kriznog centra, a nisu bile sprovođene na lokalu.

Minić je demantovao navode gradonačlenika Bijeljine LJubiše Petrovića da mu republički nivo nije ponudio svu pomoć koja je potrebna u ovakvoj situaciji.

Prema njegovim rječima, jedan od problema koji se javlja na terenu je ukopavanje uginulih životinja na predviđenom mjestu koje treba biti obezbijeđeno, kako se sa njega ne bi širila zaraza.

Resorni ministar je napomenuo da je bitno smanjiti mogućnost prenosa bolesti ljudskim putem, putem obuće, automobilskih guma i slično.

“Ovo je bolest za koju nema prevencije i liječenja. Potrebno je da se ljudi ponašaju u skladu sa vanrednom situacijom i da ne rade ništa što može biti način prenosa ove bolesti”, naglasio je Minić, koji se nada da se odluka o proglašenju vanredne situacije neće proširiti na Donji Žabar.

On je podsjetio da je Vlada Srpske donijela odluku da će nadoknaditi štetu proizvođačima svinja i da to ide na teret Fonda solidarnosti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

“BN Klasik fest” počinje 7. marta

Povodom predstojećeg „BN Klasik festa“, u Gradskoj upravi je danas održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen...

Objavljen vodič za građane kroz budžet Srpske

Kako bi građanima približili proces donošenja budžeta, omogućili im da bolje razumiju procedure usvajanja i upoznaju strukturu i...

Stojković saopštio spisak za Rusiju, dva debitanta i povratak “zlatnih Orlića”

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković, saopštio je širi spisak igrača za predstojeće prijateljske mečeve. Podsjetimo, Srbija će igrati...

Savo Milošević selektor BiH objavio spisak fudbalera za meč protiv Ukrajine

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine 21. marta će dočekati Ukrajinu u polufinalnoj utakmici baraža za Evropsko prvenstvo. Tim povodom...