MINISTAR KLOKIĆ U BIJELJINI: Nastavljamo saradnju sa Savezom opština i gradova Republike Srpske (foto)

Datum:

Share post:

Danas je u Bijeljini u prostorijama Saveza opština i gradova Republike Srpske održan sastanak generalnog sekretara Saveza Ace Pantića i ministra za evropske integracije i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske Zlatana Klokića.

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske

Razgovarano je o saradnji Ministarstva i Saveza na jačanju kapaciteta opština i gradova za učešće u projektima evropskih fondova i prekogranične saradnje, te učešće Saveza u radu radnih tijela za izradu Strategije održivog razvoja Republike Srpske za period 2024-2030. godine.

„Ministarstvo za evropske integracije i regionalnu saradnju već od ranije ima dobru saradnju sa Savezom. Ja sam danas bio u prilici da obiđem ove prostorije i da me gospodin Pantić upozna sa svim što je Savez radio u prethodnom periodu i da se pohvali da sve ove stvari koje su realizovane, realizovane su putem projekata koji su finansirani od međunarodnih donatora i taj rad je pozitivan primjer kako trebaju naše institucije da rade i aplikanti koji žele da povuku određena sredstva od donatora to mogu da učine“, rekao je Klokić.

Jedinice lokalne samouprave su veoma zainteresovane za apliciranje za projekte evropskih fondova i prekogranične saradnje, međutim većina opština i gradova još uvijek nema izgrađene interne kapacitete za apsorpciju sredstava iz EU fondova.

„Jedan od najvažnijih prioriteta u radu Saveza opštine i gradova RS je jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave za korištenje programa i fondova EU. S  tim u vezi, SOGRS je žuradio analizu koja je pokazala da je najveći problem u opštinama i gradovima nedostatak sredstava za predfinansiranje EU projekata, jer se većinom očekuje da opštine i gradovi sami finansiraju projektne aktivnosti nakon čega im se sredstva refundiraju“, objasnio je Pantić.

Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opštine i gradova Republike Srpske

S tim u vezi, Savez je pokrenuo aktivnosti na formiranju „Revolving fonda“ iz kojeg bi opštine i gradovi mogli da uzmu „pozajmice“ za predfinansiranje EU projekata.

Takođe, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju je usmjereno i na aktivnosti u vezi unapređenja saradnje sa dijasporom. Republika Srpska je prepoznala veliki potencijal i značaj dijaspore, te zato nastoji da sistematski uredi odnos te unaprijedi i ojača saradnju i povezanost sa građanima iz Republike Srpske u rasijanju.

Suština svega je finansijski mehanizam i prijedlog koji će pomoći opštinama i gradovima da uspješnije apliciraju za projekte EU.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...