MINISTAR EGIĆ: Vratiti ugled srpskom borcu

Datum:

Share post:

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić ocijenio je večeras da je neophodno vratiti ugled srpskom borcu i da je za to potreban širi društveni angažman da bi se podigla svijest o značaju njihovog učešća u ratu i borbi.

Egić je rekao da da su ove godine iz republičkog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu planirana 504 miliona KM, što je 9,4 odsto ukupnog budžeta, kao i da je omogućeno konstantno povećavanje izdvajanja za ovu kategoriju.

On je za ATV naveo da Republika Srpska u skladu sa svojim mogućnostima izdvaja veliki novac za boračke kategorije, te se zahvaljujući tome konstantno povećavaju invalidnine, borački dodaci, jednokratne pomoći i druga izdvajanja.

Egić je izrazio zadovoljstvo jer je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokazao veliko razumijevanje za zahtjeve boraca, kao i što su postignuti i određeni dogovori.

Prema njegovim riječima, biće povećan jedinstveni borački dodatak za sve kategorije boraca od prve do sedme, po broju mjeseci učešća u zoni ratnih dejstava, koji je sada 2,20 KM.

Egić je dodao da je prva faza da se od septembra svi borci uvedu u kategorije od prve do sedme, a da se od 1. januara sljedeće godine taj iznos poveća na tri KM, kao i da se do 2026. godine napravi akcioni plan kako bi dostigao pet KM.

On je rekao i da se jedan od zahtjeva odnosi na zapošljavanje djece poginulih boraca, te da je dogovoreno da se formira radna grupa, na čijem će čelu biti Dodik, koja će raditi na pronalaženju rješenja za ovu populaciju.

– Naš prijedlog je, s obzirom na to da trenutno najmlađe dijete poginulog borca može imati oko 28 godina, granica pomjeri na 30 ili maksimalno 35 godina, te ćemo tu kategoriju tretirati kao grupu kojoj će se nuditi zaposlenje. Takođe, svakom od njih biće ponuđen posao, ali ukoliko odbiju, više im zaposlenje neće biti nuđeno – rekao je Egić.

Govoreći o podršci za stambeno zbrinjavanje boraca i ratnih vojnih invalida, Egić je podsjetio da je 2019. godine raspisan javni poziv, na koji su se mogli prijaviti članovi porodica poginulih boraca, kao i ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije.

– Stigle su 4.262 prijave, koje se odnose na dodjelu stambenih jedinica, te dodjelu nepovratnih novčanih sredstava u iznosu od 8.000 KM. Prema podacima koje imamo, ostalo je oko 1.300 zahtjeva koji još nisu ispunjeni, a do zastoja u realizaciji došlo je zbog neažurnosti lokalnih zajednica, kojima je povjeren dio posla – objasnio je Egić.

Kada je riječ o resoru rada, Egić je naveo da je u toku reaktivacija Ekonomsko-socijalnog savjeta, kao i da su u planu redovne aktivnosti, poput donošenja novih zakonskih rješenja koja se odnose na mirno rješavanje sporova, te penzijsko-invalidsko osiguranje i druge aktivnosti.

Prema njegovim riječima, socijalni partneri u sektoru rada su uglavnom saglasni u ključnim pitanjima, kao što je odlazak radno sposobnog stanovništva, te nedovoljna kvalifikacija ljudi koji su na tržištu rada i slično.

Egić je napomenuo da se tržište rada brzo mijenja, te je potrebno akcenat staviti na prekvalifikaciju radne snage, koja će se ubrzano vršiti prema potrebama poslovne zajednice i tržišta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs/atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...

Aleksandar Mitrović gospodar vazdužnog prostora iznad Teherana

Srbin dao sedam golova na prvih osam utakmica u dresu Al Hilala Uvek postoji opasnost da neko konstatuje kako...

LOPARE: U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU “VUK KARADžIĆ” INSTALIRA SE SOLARNA ELEKTRANA

U Srednjoškolskom centru  “Vuk Karadžić” Lopare instalira se solarna elektrana snage 25 /KW/ kilovata. Navedena elektrana je rezultat sprovođenja...

BIJELJINA: Prodaja dječijih slika za izgradnju dječijih igrališta (foto)

U toku je Dječija nedjelja, te će tim povodom u četvrtak 5. oktobra 2023. godine sa početkom u...