MINISTAR EGIĆ: Nastavićemo da unapređujemo status boračke populacije

Datum:

Share post:

Mjesečni borački dodatak u Republici Srpskoj moći će ostvariti oko 194.000 boraca, a to je omogućeno Uredbom Vlade Srpske, kojom je starosna granica za primanje mjesečnog dodatka spuštena sa 60 na 45 godina, rekao je za Radio Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Еgić.

“Iznos boračkog dodatka od početka naredne godine biće povećan sa sadašnjih 2,2 KM na tri marke po mjesecu. Za te namjene Vlada će u narednoj godini izdvojiti 228 miliona KM“, istakao je Еgić.

Dodaje da je planirani budžet za Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite za narednu godinu uvećan je za 121 milion maraka u odnosu na ovogodišnji rebalans, a iznosi oko 480 miliona.

“Najveća izdvajanja su za boračke kategorije. Pravo na borački dodatak ostvaruju borci od prve do sedme kategorije, ali samo oni koji su bili u zoni borbenih dejstava. Mi smo dali instrukcije lokalnim odjeljenjima za boračko-invalidsku zaštitu da se povede računa o broju tih mjeseci, s obzirom da je to ono što se plaća“, napomenuo je Еgić.

Važno je naglasiti, istakao je Еgić u emisiji “Zajednički talas” i da niko od boraca neće biti oštećen, te da isplata kreće već u narednom mjesecu, u odnosu na mjesec u kojem je predat zahtjev.

Kaže, da u narednoj godini nisu planirana smanjenja izdvajanja ni po kojem osnovu, te da će sve biti realizovano onako kako je planirano.

Еgić je naveo i da su, osim za borački dodatak, povećana izdvajanja Ministarstva i za invalidnine, za unapređenje položaja boraca sa navršenih 65 godina, kupovinu ortopedskih pomagala, kao i za isplatu jednokratnih pomoći.

“Vlada Republike Srpske je odgovorna i vodi računa o borcima koji su stvarali Republiku Srpsku, te ćemo nastaviti da unapređujemo status ove populacije. S tim u vezi, očekuje se i da krene isplata nepovratnih novčanih sredstava u iznosu od osam hiljada maraka. Riječ je o nepovratnim sredstvima za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija, za koje su pripadnici ove kategorije konkurisali 2019. godine. Za te namjene obezbijeđeno je 500 hiljada maraka“, zaključio je Еgić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

TO BIJELJINA na sajmu u BL: Ministar Šulić – podrška za Banju Dvorovi i Sembersku kuću

U Banjaluci je otvoren 4. Međunarodni sajam turizma na kome je samostalno uzela učešće i Turistička organizacija Grada...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Predavanje na temu “Metode četkanja zuba”

Glavna sestra Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije, Jelka Marković održala je zdravstvenim radnicima svih službi Doma zdravlja...

Uspješno završena akcija ”UZMI TAG, PROĐI BRŽE” – U sistemu više od 8.000 novih korisnika

Popust od 60 odsto na redovnu cijenu TAG-a izazvao veliko interesovanje građana, koji su od 25. decembra prošle...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti

Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992...