MINISTAR ĆORIĆ: Štednja jedan od načina očuvanja energetske stabilnosti

Datum:

Share post:

Republika Srpska je u prilici da vodi stimulativnu energetsku politiku, za razliku od većine evropskih zemalja koje sve više pribjegavaju restriktivnoj, a štednja je jedan od načina za očuvanje energetske stabilnosti čitavog sistema, rekao je predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Ćorić je rekao da prijedlog „Elektroprivrede Republike Srpske“ da će svim svim domaćinstvima koja od oktobra, pa u narednih šest mjeseci ostvare uštede u potrošnji struje, u odnosu na isti period prošle godine, računi biti smanjeni ima čistu ekonomsku logiku.

„Treba iskoristiti ovu situaciju kada je cijena na evropskom tržištu toliko visoka, jer je ona na domaćem tržištu mnogo niža. Taj novac bi se onda mogao uložiti u modernizaciju postojećih, ali i gradnju novih energetskih objekata“, rekao je Ćorić za „Glas Srpske“.

On smatra da bi bi nadležni u tom javnom preduzeću trebalo da razmisle da slične stimulativne mjere uvedu i za privredne subjekte.

TESTNA REKLAMA

„Naši privrednici već dosta vode računa o potrošnji struje, ali je sigurno da bi neka nova mjera, za one koje štede struju, bila dobra za sve“, dodao je Ćorić.

Slično mišljenje dijeli i direktor Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Aćić, uz opasku da je ipak prerano praviti komparaciju mjera koje se uvode za domaćinstva i eventualnih za privredu.

On je naveo da očekuje da uskoro sjednu sa predstavnicima „Elektroprivrede“ da bi razgovarali o cijenama struje i generalno o procesu „ozelenjavanja“ električne energije na ovom prostoru.

„Privredni subjekti u Srpskoj trebalo bi da više ugrađuju i koriste solarne panele. I u tom segmentu od `Elektroprivrede`, ali i vlasti očekujemo da pruže značajnu podršku i novčane stimulanse, kako bi preduzeća došla u priliku da sama proizvede najveći dio neophodne energije za proizvodni proces“, rekao je Aćić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini počelo ponovno brojanje glasova sa 13 izbornih mjesta

Gradska izborna komisija (GIK) Bijeljina počela je danas otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova radi pravilnog objedinjavanja utvrđenih...

Sastanak Izvršnog odbora RSS: Dokazali smo snagu, nastavljamo još jače

Republička stranka Srpske /RSS/ održala je večeras u Bijeljini sastanak proširenog Izvršnog odbora na kojem su analizirani rezultati...

“DESNA RUKA” Dodik o isključenju Igora Radojičića iz SNSD

NEKADAŠNJA “DESNA RUKA” Dodik otkrio šta misli o isključenju Igora Radojičića iz SNSD Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je...

Vukanović o rezultatima izbora: Kandidatura Vojina Mijatovića je bila plod dogovora s Dodikom

Nebojša Vukanović, lider liste Za pravdu i red, komentarisao je za Klix.ba izborne rezultate i poručio da je...