Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Savo Minić danas je prisustvovao sastanku u Udruženju poljoprivrednika proizvođača sela Semberije na kojem su govorili o rodu pšenice, afričkoj svinjskog kugi i ostalim problemima sa kojima se susreću semberski poljoprivrednici.

Boško Radić, predsjednik Udruženja rekao je da ovogodišnji rod pšenice nije na zavidnom nivou, te da je problem i sa kvalitetom pšenice.

„Poslije ovog sastanka i na sastanku u hotelu „Drina“ gledaćemo da koliko toliko nađemo neku realnu cijenu, da bar ljudi mogu da smanje gubitke. Gubici su evidentni, imamo duplo manji rod, možda i više. Ako gledate cijenu o kojoj se špekuliše ,ona je realno duplo manja u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče nas poljoprivrednih proizvođača, mi smo stava da cijena pšenice treba da prati okruženje, da ne bi bili oštećeni ni mlinari, ni pekari, ni proizvođači…“, rekao je Radić.

On je istakao da je potpuno nelogično da je cijena pšenice niska, a cijena hljeba visoka.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić najavio je da će sa današnjim danom uzgajivačima pšenice u Srpskoj biti isplaćena 11,3 miliona KM podsticaja već na početku sjetve.

Tokom posjete Bijeljini, ministar je rekao da je to, uz obezbijeđeno regresirano gorivo, ukupno 13 miliona KM za proizvođače pšenice u Srpskoj iz Agrarnog budžeta od 180 miliona KM.

Minić je trenutno kod domaćina u semberskom selu Triješnica kako bi na terenu obišao žetvu pešnice koja je u toku.

Prema njegovim riječima, prosječan prinos nakon niza problema koji su pratili ovogodišnju proizvodnju pšenice biće 3,5 tone po hekrtaru, što nije zadovoljavajuće.

Jedna od tema razgovora sa poljoprivrednim proizvođačima je i afrička kuga svinja koja je aktuelna u Semberiji i mjere kako bi se ovom zarazom izborilo.

U 12.00 časova Minić će se sastati sa poljoprivrednim proizvođačima i mlinarima u hotelu „Drina“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име