Afrička svinjska kuga potvrđena na 42 imanja u Srpskoj

Datum:

Share post:

Ukupan broj imanja na kojima je potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja je 42, nakon što je na još četiri lokacije u međuvremenu potvrđeno prisustvo ovog virusa, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Bolest je do sada potvrđena u Bijeljini u semberskim selima Vršani, Čađavica Donja, Magnojević Gornji, Dragaljevac Gornji, Dragaljevac Donji i Dragaljevac Srednji i nije proširena na druge opštine.

Prema do danas dostavljenom izvještaju od strane lokalnog kriznog centra Bijeljina, na terenu je izvršeno neškodljivo uklanjanje 1232 svinje sa 29 zaraženih imanja, navode iz Ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastaviće da redovno prati situaciju na terenu i preduzima sve neophodne mjere i korake u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelujemo na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, svaku sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

Strogo je zabranjeno premještanje životinja, obavezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postavljanje dezinfekcionih barijera, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme.

Zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na teritoriji Republike Srpske i u narednom periodu akcenat je na pojačanoj kontroli prometa svinja, saopšteno je iz Ministarstva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MILOŠEVIĆ: Selektor fudbalera BiH otvoreno o atmosferi među Zmajevima, mladim igračima, Ukrajini…

Reprezentaciju BiH 21. marta čeka izuzetno važan duel baraža kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj protiv Ukrajine. Selektor BiH...

Neka futsal pobjedi! KMF “Radnik MD Shop” gostuje u Tuzli

Neka futsal pobjedi! Sutra nas u tuzlanskom Mejdanu očekuje još jedan futsal spektakl. Tuzlanska Sloboda Kompred je domaćin ekipi...

DODIK: Milatović vrijeđa Srpsku i negira Dejton, nisam se mislio sastati s njim

Nisam ni očekivao da se sastanem sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a on svojim izjavama negira Dejtonski...

LOPARE: Načelnik Savić sa mještanima usaglasio asfaltiranje dionice od 600 metara puta Trnačko –Jasici

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić usaglasio je sa mještanima asfaltiranje dionice od 600 metara puta Trnačko –Jasici -Danas sam...