Milovanović sa saradnicima obišao radove na izgradnji prve faze Drinskog nasipa u Semberiji (foto, video)

Datum:

Share post:

Direktor Javne ustanove „Vode Srpske“ Miroslav Milovanović danas je sa saradnicima obišao radove na izgradnji prve faze Drinskog nasipa u Semberiji.

Miroslav Milovanović, direktor JU „Vode Srpske“, istakao je da je ukupna dužina koja će se raditi u sklopu potpisanog ugovora oko 2800 metara. U okviru projekta biće urađeno i oko 400 metara parapetnog zida.

Milovanović naglašava da je izvođač radova započeo radove prije dva mjeseca, iako je ugovor potpisan prošle godine u junu mjesecu. Razlog kašnjenja je nedobijanja građevinske dozvole koju su dobili u januaru mjesecu ove godine. Milovanović je istakao da, imajući u vidu ozbljnost izvođača, smatra da će ugovor biti ispoštovan do kraja godine, kada ističe rok za realizaciju projekta.

„Naime, ovaj projekat se finansira sredstvima Evropske investicione banke. Ukupna vrijednost ove investicije prve faze je oko 2 miliona i 400 hiljada konvertibilnih maraka. U okviru toga, uradiće se ova prva faza. Nakon toga, Vlada Republike Srpske, imajući u vidu činjenicu da se izgradnja Drinskog nasipa nalazi u top pet projekata od interesa Vlade Republike Srpske, će od sljedeće godine nastaviti sa daljom, jer naš je cilj da što prije dođemo sa Drinskim nasipom do Pavlović mosta, a sve ostale etape nisu toliko prioritetne za razliku od ove prve“, rekao je Milovanović.

Kada je riječ o zaštiti građana Bijeljine i Semberije od poplava, Milovanović ističe da je jedina moguća odbrana izgradnja Drinskog nasipa.

„Kada se on bude završio, onda mi možemo reći da imamo sigurnu zaštitu. Međutim, mi smo u prethodnim godinama, imajući činjenicu da je Vada Republike Srpske nakon poplava 2014. godine obezbijedila novac za izgradnju Drinskog nasipa od Svjetske banke, a iz više puta pominjanih razloga neriješenih imovinskih odnosa u tom periodu, ta sredstva su preusmjerena na neke druge radove kad su u pitanju rješavanja obala rijeke Drine i neke druge stvari koje su znatno doprinijele sigurnosti,  što smo imali priliku da vidimo u prethodnim godinama kada smo imali nivo padavina i dotoka vode, vrlo sličan 2014. godinu. Nismo imali nikakve ozbiljne probleme ovdje u Semberiji, ali bez obzira na to, bez izgradnje Drinskog nasipa, ili bolje rečeno kad ga izgradimo, onda možemo reći da su građani Semberije sigurni“, istakao je Milovanović.

Nemanja Đaković, direktor preduzeća „Bijeljna-put“, koje izvodi radove, istakao je da se trenutno izvode radovi na betoniranju parapetnih zidova u dužini od 400 metara. Nakon toga, izgrađena je servisna saobraćajnica sa branjene strane, a uskoro će početi i radovi na izradi probne dionce zemljenog dijela nasipa u dužini od 2400 metara. On je takođe dodao da je rok za završetak radova u tekućoj fazi 525 dana.

„Kao lokalno preduzeće, drago nam je da nam je ukazano povjerenje za ovakav infrastrukturni hidrotehnički objekat. Ovo je još jedan u nizu uspješno izvedenih hidrotehničkih objekata od strane našeg preduzeća na teritoriji Semberije. Rok za završetak radova u ovoj fazi je 525 dana. Imali smo mali zastoj u pogledu iščekivanja građevinske dozvole i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, tako da su radovi na ovom lokalitetu startovali početkom februara mjeseca“, rekao je Đaković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...