Predsjednik GO SNSD Bijeljina Miroslav Milovanović, održao je danas konferenciju za medije kojom je obavijestio javnost da je pokrenuo krivični postupak protiv Gradonačelnika bijeljine Ljubiše Petrovića na osnovu Člana 222. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Milovanović podnio krivičnu prijavu protiv Gradonačelnika Petrovića

„U Bijeljini, u periodu od 1.1. do 31.12.2023. godine, svjestan da postupa protivno odrebama Člana 40 Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske, Člana 59 Zakona o lokalnoj samoupravi i Člana 4 Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republike Srpskoj, u svojstvu Gradonačnika Grada Bijeljine, odgovorno lice korisnika budžetskih sredstava zloupotrebljavajući funkciju Gradonačelnika, prekoračenja službenih ovlaštenja, stvorio obaveze iznad visine raspoloživih sredstava u odnosu na iznos utvrđen Odlukom o budžetu Grada za 2023. godinu. Ukupan nivo prekoračenja tih budžetskih sredstava za taj period od 9 mjeseci je u iznosu od nešto preko 3 miliona i 170 hiljada konvertibilnih maraka“, objasnio je Milovanović.

U slopu ove krivične prijave, prema njegovim riječima, ima tekstualni dio, a pored tekstualnog dijela, nalazi se i tabelarni prikaz po pozicijama i kontima, gdje su evidentirana sva prekoračenja koja je Gradska uprava i Odeljenje za finansije, po nalogu Gradonačelnika uradilo. 

„Troškovi reprezentacije, koji su bili predvidjeni u iznosu od 30.000 maraka, su prekoračeni za dodatnih, nešto preko 31.000 kovertibilnih maraka. Tekuće pomoći prekoračene za preko 250.000 kovertibilnih maraka, rashodi za naknade zaposlenih oko 150.000 kovertibilnih maraka više od budžetom utvrđenog iznosa sredstava, jednokratne pomoći imao je mogućnost Gradonačnik da ih izvrši u iznosu od 200.000 kovertibilnih maraka, on je utrošio tih 200 i još plus dodatnih 67.000 kovertibilnih maraka… Zatim, sredstva za finansiranje fizičke kulture imao je na raspolaganju 30.000 kovertibilnih maraka, potrošio je i još dodatnih nešto preko 310.000 kovertibilnih maraka. Grantovi vjerskim zajednicama imao je predviđenih 100.000 maraka, potrošio je još 170.000 kovertibilnih maraka… To u ukupnom iznosu, potrošio je 3.173.113,62 KM. Ovaj iznos sigurno je značajno i veći, jer mi imamo ovaj posljednji kvartal koji nije obuhvaćen ovim izvještajnim periodom dakle, oktobar, novembar i decembar mjesec. Ako tome dodamo i transakcije koje su vršine preko konta takozvanog, razgraničenja, a koja nisu vidljiva u izvještaju i neće biti vidljiva, i do sada nisu uopšte bila vidljiva, u izvještajima o izvješenju budžeta, a biće vidljiva u završnom računu, odnosno u bilansima stanja i uspjeha, o tome ćemo se nakladno baviti. Ti iznos kršenja zakona i zloupotreba službenog položaja su sigurno mnogo veća“, istakao je Milovanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име