MILOVAN GLIŠIĆ – DVOROVLJANSKI ’’ĐILAS’’ (foto)

Datum:

Share post:

Još jedna priča o veteranima FK ’’Proleter’’ Dvorovi

MILOVAN GLIŠIĆ ’’ĐILAS-’’1939.

Milovan Glišić, zvani Đilas, poznati Dvorovljanin, strašan igrač svog vremena, boem, omiljen prijatelj.

Zašto ’’Đilas’’

Nadimak Đilas je dobio u posleratnom periodu po poznatom disidentu Milovanu Glišiću Đilasu, a pošto su imali isto ime i prezime, odmah je dobio taj nadimak po kome je i poznat i prepoznatljiv.

Fudabl je počeo igrati kao dječak sa svojim vršnjacima na “merajama“ i ’’strnjicima’’, a kada je prirastao, sve više se približavao fudbalskom igralištu i malo po malo postao nezamjenjiva karika Proletera.

Igrao je ofanzivnog igrača, tkz. centarfora i golovi su bili njegov zadatak a on ih je postizao sa lakoćom, na desetine.

Odigrao je u svom Proleteru preko četiri stotine utakmica i postigao približno 90-100 golova, nema tačnih statističkih podataka.

Oduševljavao je svojim potezima publiku u Semberiji i šire. Mnogi njegovi pogodci su bili značajni za pobjede, plasmane i prestiž a bio je i siguran izvođač kaznenih udaraca.

Tragičar

Međutim, ostao je upamćen kao tragičar jer je promašio penal, tačnije golman mu je odbranio udarac u finalnoj utakmici Kup-a Zadrugara u Crkvini 1965. godine.

Anegdota : “Vala nećeš ni Ti dati gol kada sam ja promašio onolike šanse“

Ima jedna anegdota koja pokazuje kakav je šaljivdžija bio Milovan.

Naime, igrana je prijateljska utakmica u Crnoj Bari u Srbiji. Proleter je bio znatno bolji ali nikako da se postigne pogodak. Milovan je promašio nekoliko izglednih prilika. Igrao se poslednji minut utakmice i Stanko Perić je dočekao loptu u kaznenom prostoru, ispred njega je bio samo prazan gol, samo da šutne loptu. Međutim, Milovan se zaletio i rukama gurnuo Stanka uz konstataciju: „Vala nećeš ni Ti dati gol kada sam ja promašio onolike šanse.“ Utakmca se završila nerješenim  rezultatom a ova anegdota i dalje živi u Dvorovima.

Dvorovljanski ’’Đilas’’ – Boem i Sportista

Đilas je pored fudbala bio i svestrani sportista. Dobro je igrao i odbojku, kuglanje, bilijar i uvijek je bio među pobjednicima, a volio je i Bogami igrati i tablić, poker, raub i druge kartaške igre i tu je uvijek bio među boljim.

Milovan i danas živi u svojim Dvorovima i povremeno se druži sa veteranim fudbala gdje se evociraju uspomene i događaji iz lijepih vremena.

Za ostvarene zasluge u ostvarenju istorije FK “Proleter“ Dvorovi, od 1979. godine Milovan Glišić je nosilac „BRONZANE PLAKETE FK “PROLETER“ DVOROVI“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

TZ ŽUPANJA U BIJELJINI: Nastojimo obnoviti našu tradiciju i prenijeti je na našu djecu (foto, video)

Na 13. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture u Bijeljini, izlagači su i prijatelji, gosti iz Turističke zajednice Grada...

Kreativna radionica u ugljevičkoj školi: Čvrsta veza između učenika, roditelja i učitelja

U povodu predstojećeg najvećeg hrišćanskog praznika-Vaskrsa roditelji učenika drugog razreda osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Ugljevika održali su...

LOPARE I OVE GODINE U „RITMU EVROPE“ (foto)

U Centru za kulturu Lopare održana je audicija za najveći dječiji festival "Ritam Evrope", koji okuplja mlade talentovane...

Srpska za godinu dana „izgubila“ više manjih opština

Već više od 20 godina Republika Srpska ima negativan prirodni priraštaj, a takav trend nastavljen je i u...