Selektor Bosne i Hercegovine Savo Milošević govorio je na pres konferenciji poslije utakmice protiv Ukrajine

Savo Milošević je još jednom ponovio kako on nema nikakvih zamjerki za igrače. 

– Ja zaista nemam, ne znam za vas ili navijače ili oni koji su gledali, nijednu jedinu zamjerku. Ne bih imao dušu kada bih prigovorio jednom za bilo šta. 80-85 minuta smo potpuno neutralisali jednu ozbiljnu ekipu, praktično bez šuta su bili. Došlo je do konfuzije zadnjih 10 minuta, dijelom zamjenama, dijelom zbog pada koncentracije. Velika je potrošnja bila. Primili smo dva gola iz kontranapada u trenutku kada mi vodimo i kontrolišemo utakmicu. Igrali smo protiv ozbiljne ekipe i mali pad je bio dovoljna. Uspjeli smo da im izpariramo i čak budemo opasniji, a na kraju smo izgubili utakmicu. Momcima ne mogu ništa zamjeriti, a sve drugo može biti samo naša krivica i odgovornost, rekao je Savo Milošević, a onda govorio o izmjenama i koliko su one promijenile tok utakmice.

– Dvije izmjene su bile iznuđene, koje ni ja ni stručni štab nismo predviđali. Plan izmjena glava za glavu, pozicija za poziciju uvijek postoji. Mi smo spremili dvije izmjene već kada se desila Anelova povreda. Deda je već od dvadesetog minuta bio u problemu, i on je na karakter izdržao do 60. minuta. Ja sam imao jednu drugu ideju jer smo znali da će da se desi da Dedić u jednom momentu napustiti igru. Nažalost, nisam se opredijelio za nju, nego za ovu koju smo odradili sa Ćivićem i možda je to u najvećoj mjeri i odlučilo. Sva krivica i odgovornost je na meni i stručnom štabu, jer ja igračima nemam šta da zamjerim. Dvije zamjene koje su bile neočekivane su nam ugrozile suštinski tri pozicije. Gazibegović je fenomenalno odigrao na lijevoj strani, sve dok nismo morali da rotiramo poslije povrede Dedića. Izmjene su moja odgovornost, a ja od odgovornosti ne bježim. Na osnovu rezultata krivica je moja. Momci su taktički, ovih deset momaka i golman, svi odradili taktički perfektno.

Ponovo se Bosni i Hercegovini dešava da dobro igra, ima rezultat, a onda sve prospe kao u nekim ranijim godinama. Milošević nije mogao da kaže zašto se to dešava stalno, već je samo komentarisao današnju utakmicu.

 Ja zaista ne mogu da komentarišem prethodne situacije, prethodnih godina ili decenija. Još su vruće glave, ali suštinski mi smo na terenu bili ako ne bolja, onda iskusnija. Imajući to u vidu mogli smo malo pametnije da odigramo zadnjih deset minuta. Plan igre koji smo imali i ono što smo zacrtali su momci poštovali do kraja, do 85. minuta. Od 80. minuta većina iskusnih ekipa bi vjerovatno mnogo više zadržavala igru, koristila neke vanfudbalske stvari da zadrži rezultat. Mi nismo to rezultat i to je danas konkretno razlog što smo primili dva gola. Da smo imali veći oprez i razmišljali samo takmičarski, malo iskusnije bismo odigrali. Ozbiljne ekipe tada potpuno zaustave igru, nema igre, mnogo prekida u kojima vrijeme teče. Mi nismo to uradili, nastavili smo da igramo kako smo igrali čitav meč. Minutu prije njihovog gola smo imali šansu za 2:0, nažalost nismo uspjeli i to je moje objašnjenje za ovu utakmicu. Ne znam da li to ima veze sa prethodnim porazima.

O situaciji iz 85. minute kada Eldar Ćivić pravi grešku, a zatim slijedi prvi gol kaže:

– Može se reći da je to njegova greška, ali prije svega moja što sam ga stavio da igra. Moja odgovornost. To jeste individualna greška, pogrešno donošenje odluka od strane jednog igrača, ali mi nismo kao tim imali korekciju jer nas je bilo previše gore. Dozvolili smo kontru u trenutku kada imamo rezultat. Sada da svalimo krivicu na jednog momka i njegovu pogrešnu odluku možemo, ali rekao sam šta bi iskusnija ekipa uradila. Imali smo previše igrača na protivničkoj polovini kada tome mjesto nije. To je fudbal. Informacije koje smo uspjevali da damo momcima, to je samo onom prvom do mene, jer sve drugo se ne čuje, ne moguće je dozvati kada je ovakva atmosfera, pun stadion. Onda koristimo prekide i faulove, korneri, da neke informacije dodamo. Sve druge odluke na terenu su njihove i moraju da ih donose brzo. Nikada mi nije palo na pamet niti ću večeras to uraditi da okrivim jednog igrača. Sve odluke oko tima, taktike su moje odluke, stručnog štaba. Greške individualne su sastavni dio fudbala i da nije njih fudbal bi bio najdosadniji na svijetu. Ako se neki igrač nije snašao na određenoj poziciji to je moja odgovornost.

Još jednom se dotakao zamjena i zatvaranja utakmice.

– Ja sam krenuo da spremam zamjene, kada se desila povreda Ahmedhodžića, to je stvar koja je poremetila sve. Zatvaranje utakmice iz mog ugla i ono što smo komentarisali sa stručnom štabu. Vezni red i cijela ekipa su toliko dobro funkcionisali da je naše razmišljanje bilo da mijenjamo samo u posljednjih 7-8 minuta, jer mi je zamisao bila da zamjenama ne poremetimo nešto što je funkcionisalo. Zamjene koje smo pravile su uslovile dosta stvari. Ja lično nisam htio ništa da mijenjam i ove tri pauze za izmjene sam htio iskoristiti samo u posljednjih sedam – osam minuta. 

Odgovorio je i na pitanje zašto je odlučio da Benjamina Tahirovića ostavi na tribinama.

– Što se tiče Tahirovića odluka je bila moja. Vidjeli ste po spisku da je viška igrača. Znali su i momci i ja da će neko morati otpasti. Na osnovu onoga što sam vidio na prethodnim utakmicama i sada na okupljanju je takva. Nemam ništa protiv igrača, svi su mi isti. Momci iz veznog reda koji su igrali i ovi koji su ušli sa klupe, mislim da su u prednosti. Ja sam razgovarao sa Tahirovićem, mislim da mora dosta stvari da popravi. Ovo pričam zbog njega lično, ako želi da njegova karijera ide u pravom smjeru.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sportdc.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име