MILKO GRMUŠA: Banja Luka da bude definisana kao glavni grad Republike Srpske

Datum:

Share post:

Status sa FB naloga Milka Grmuše odbornika PDP u SG Banja Luka prenosimo u cijelosti:

Uputiću u proceduru prijedlog ustavnog i zakonskog rješenja kojim će Banja Luka konačno biti definisana kao glavni grad Republike Srpske.

Po trenutnom ustavnom rješenju, glavni grad Republike Srpske je Sarajevo.

Zakonom o Gradu Banja Luka potrebno je pravno urediti sve aspekte funkcionisanja Banje Luke kao glavnog grada Republike Srpske.

TESTNA REKLAMA

Takođe, tim rješenjem će Banja Luka biti podijeljena na više opština, uključujući Lauš, Centar, Borik, Starčevicu, Obilićevo i Lazarevo.

Radnici već zaposleni u Gradskoj upravi bi bili transferisani u opštinske administracije i ne bi bilo novih zapošljavanja.

Te opštine bi imale svoje sopstvene budžete, skupštine i načelnike i mogle bi efikasnije da riješavaju komunalne i infrastrukturne probleme na terenu.

Posebno važno: tim zakonom bi bila uvedena obaveza da građani direktnim odlučivanjem na referendumu odlučuju o trošenju budžeta na kapitalne projete. Dakle, ne bi to više radili političari, nego narod. Ljudi na terenu najbolje znaju šta im je potrebno i na ovaj način bi se stalo u kraj političkim mahinacijama i trgovini.

Grad Banja Luka bi se bavio strateškim regulatornim nadležnostima na planu urbanog planiranja, korišćenjem zemljišta i zaštitom životne sredine, funkcionisanjem javnih preduzeća i strateškim razvojnim projektima, dok bi sve ostale nadležnosti bile na nivou banjolučkih opština.

Na taj način bi se lokalna vlast približila narodu i efikasnije bi se riješavali brojni izazovi u svakodnevnom funkcionisanju. Najvažnije od svega, niti jedan dio Banje Luke se više ne bi osjećao zapostavljenim. Nije prosto realno da su Starčevica, Obilićevo ili Lauš veći od mnogih opština u Republici Srpskoj, a da imaju svega nekoliko odbornika u gradskoj skupštini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BRANO VIĆANOVIĆ – Najzaslužniji za renoviranje fudbalskog terena u Dvorovima 1976. godine

Brano Vićanović (1934-1994 godina) je vrlo značajna ličnost u stvaranju istorije Proletera što kao igrač, što kao sportski...

RISTIĆ, PDP: PREDSJEDNIK SKUPŠTINE LOPARE NA OTVARANJU PROJEKTA “DIJASPORA INVEST“ (foto)

DELEGACIJA OPŠTINE NA OTVARANJU PROJEKTA ''DIJASPORA INVEST'' Delegacija opštine Lopare je prisustvovala otvaranju projekta Diaspora Invest /Diaspora Invest/, zajedno...

DODIK: Srebrenica neće biti distrikt niti će izgubiti status opštine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Srebrenica neće biti distrikt niti će izgubiti status opštine. "Vlada...

SMIJENJEN direktor OŠ u Gornjem Dragaljevcu kod Bijeljine (foto)

Dosadašnji direktor JU OŠ ’’Stevan Nemanja’’ u Gornjem Draaljevcu Lalo Perić (SNSD) razriješen je te dužnosti zbog kako...