MILIJEVIĆ: Nisu svi pojedinci u Bijeljini dovoljno ozbiljno shvatili koliko je teško iskorijeniti Afričku kugu

Datum:

Share post:

Afrička kuga ponovo je početkom prošle sedmice potvrđena na farmi sa 980 svinja u Dvorovima kod Bijeljine što je još jednom pokazalo koliko je neophodno da uzgajivači svinja odgovorno spovedu sve propisane mjere.

Glavni republički veterinarski inspektor Vladimir Milijević rekao je da je ljudski faktor opet zakazao, jer su inspektori na brojnim imanjima zaticali svinje suprotno propisanim mjerama. Na nedavne kritike gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića da je inspekcija previše represivna, Milijević konstatuje da je neprihvatljivo da neodgovorni pojedinci svojim ponašanjem usporavaju, ali i ugrožavaju dalje provođenje mjera, pogotovo ako se ima u vidu da se zahtijeva minimum lične odgovornosti pojedinaca.

-Konstantno smo ukazivali na značaj pridržavanja propisanih biosigurnosnih mjera, međutim nisu svi pojedinci dovoljno ozbiljno shvatili koliko je teško iskorijeniti ovu bolest i koliki rizik predstavalja čak i jedan neodgovoran proizvođač. Primjera radi, Rumunija i Srbija kao nama geografski bliske zemlje se godinama bore sa afričkom kugom, a vidjeli smo da je bolest potvrđena i u brojnim evropskim zemljama – poručio je on. Prema njegovim riječima, virus je otporan i zarazan i bolest se nalazi na međunarodnoj listi naročito opasnih zaraznih bolesti životinja.

-Veterinarski inspektori su u proteklom periodu obavili kontrolu u domaćinstvima u kojima je prethodno potvrđena zaraza, a u cilju provjere da li se vlasnici pridržava preventivnih mjera. Na brojnim imanjima zatečene su svinje suprotno propisanim mjerama, što nam najbolje govori o uzrocima koji doprinose pojavi novih žarišta – istakao je on za BL portal.

Veterinarska inspekcija je u proteklom periodu podnijela šest krivičnih prijava protiv osoba koje su prometovale svinje porijeklom iz zaraženog i ugroženog područja, a koje nisu posjedovale identifikacione ušne markice, uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja. U proteklih 20 dana kontrolisano je 38 objekata, od čega su u 25 slučajeva utvrđene nepravilnosti, te su izrečene upravne mjere i kazne u iznosu od 7.000 KM.

Istakao je kako je realno očekivati da će se afrička kuga svinja zadržati i u narednom periodu, te da je najveća odgovornost na odgajivačima koji moraju zaštiti svoje farme.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo/bl-portal.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas u 16 časova GLASANJE O REZOLUCIJI O SREBRENICI: Njemačka ima uvodnu riječ, debati u Njujorku prisustvuje i Aleksandar Vučić

Generalna skupština UN danas bi trebalo da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici koju je bošnjački dio misije BiH...

KMF “RADNIK MD SHOP“: Na finalnu utakmicu u subotu u Bijeljinu dolaze braćа iz Srbije (foto)

Saopštenje za javnost KMF Radnik MD Shop prenosimo u cjelosti: KMF "Radnik MD Shop" je domaćin u drugoj finalnoj...

SPC i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu, jednom od 12 velikih...

UGLJEVIK: Danas obilježavanje 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS

U Ugljeviku se danas obilježava 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS: Ugljevičani odaju počast poginulim borcima Ispred...