MILIČEVIĆ: Vlada prevarila privrednike i građane, cijena struje mora da se smanji

Datum:

Share post:

Vd. predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević rekao je da je Vlada Republike Srpske dvostruko prevarila građane po pitanju povećanja cijena električne energije.

„I iz Vlade i iz Elektroprivrede godinu unazad u mnogo navrata obećavali su da cijena struje neće biti povećana. Zatim su odmah nakon izbora povećali cijenu izmjenom tarifa i povećanjem mrežarine. Međutim nisu stali na tome pa dodatna povećanja provlače kroz račune za struju, čiji visoki iznosi ovih dana negativno iznenađuju naše građane. Visoka mrežarina, viši iznosi skupe i jeftine tarife po kilovatu novina su na januarskim računima i razlog zašto su januarski računi veći nego inače. Oni koji su ubjeđivali građane da povećanja struje neće biti očigledno su lagali,“ rekao je Miličević.

On dodaje da su računi za struju u januaru posebno negativno iznenadili pravna lica.

„Iako je dogovoreno da cijena struje za preduzeća bude povećana sa 40 na 65 evra, odnosno sa 50 na 65 evra po megavatu, Vlada je izigrala privrednike. Naime, regulator je podigao mrežarinu za 35%, iako tako nije dogovoreno. To nije korektno i na ovaj način su Vlada i Elektroprivreda izigrale dogovor sa privrednicima. Mrežarina je dakle neopravdano povećana“, napominje Miličević.

On ističe da su privrednici dali saglasnost da mrežarina bude povećana do 10% zbog rasta troškova i plata u distributivnim preduzećima.

„Međutim, oni su nakon toga povećali mrežarinu u enormno visokom procentu, što je neprihvatljivo jer je značajan pad cijena struje u inostranstvu. Pored toga, najveći dio evropske privrede prima subvencije od države da bi održali konkurentnost, a mi dolazimo u situaciju da Elektroprivreda neograničeno planira dizati cijene struje u doba inflacione krize. Postavlja se i pitanje motiva za ovako nešto, a možemo nagađati da se radi o pokušaju ostvarivanja ekstra profita izvozom u zemlje EU, ali na račun građana i privrede Republike Srpske“, rekao je vd. predsjednik SDS-a.

Miličević zahtjeva da Vlada prestane da prebacuje odgovornost za ovu neviđenu prevaru i otimačinu, te vrati cijene električne energije na stanje od prije izbora prošle godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski vatrogasci spasili ruku bebi od 13 mjeseci

Bijeljinski vatrogasci uvijek u službi svojih sugrađana. Ovaj putu u službi i pomoći spašavanja mlade ručice tinaest mjesečnog dječaka...

Vatrogasci u Bijeljini od početka godine imali 60 intervencija

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina je od početka godine imala ukupno 60 intervencija, rekao je Srni starješina ove jedinice...

BO RS, OSTOJIĆ: Pohranjivanjem arhive u Sarajevo došlo bi do još veće zloupotrebe

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radan Ostojić smatra da bi pohranjivanjem arhiva Haškog tribunala u Sarajevu došlo...

LUKIĆ, DNS: Podržaću usvajanje Odluke o „GTC“ naselju – ovo pitanje mora da bude iznad politike!

Gradska skupština razmatraće sutra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na privatizaciju stanova u vlasništu Grada Bijeljine u naselju...