Ministar za odnose sa dijasporom Srbije Đorđe Milićević izjavio je danas da je saradnja Srbije i Republike Srpske jača nego ikada i da je rijeka Drina „kičma koja ih spaja, a ne granica koja ih razdvaja“.
– I ova manifestacija pruža nam priliku da osnažimo saradnju između Srbije i Republike Srpske koje su kroz saradnju naših predsjednika, kao i dvije vlade, jača nego ikad – rekao je Milićević na otvaranju manifestacije „Dani dijaspore“ u Priboju kod Lopara.

On je istakao da je ta saradnja ključna za očuvanje i jačanje srpskog identiteta, zaštite kulturnog nasljeđa i promociju srpskih vrijednosti širom svijeta.

– Naša snaga leži u jedinstvu i zajedništvu. Zajedno možemo ostvariti mnoge ciljeve i prevazići izazove sa kojima se susrećemo – naglasio je Milićević.

LOPARE: SVEČANO OTVORENI DANI DIJASPORE (foto)

On je ukazao da se kroz istoriju srpski narod raseljavao širom svijeta, pronoseći svoju kulturu, tradiciju i srpski duh na najudaljenije kontinente.

– Mnogi su napustili svoje domove u potrazi za boljim životom, ali ne zaboravljajući nikada svoje korjene. Mi smo jedan isti srpski narod, spojen ne samo zajedničkom istorijom i jezikom, već i neraskidivom vezom u srcima – poručio je Milićević.

On je posebno istakao ulogu Srpske pravoslavne crkve koja objedinjuje i okuplja srpsku dijasporu širom svijeta, saopšteno je iz Ministarstva za odnose sa dijasporom Srbije.

Milićević je pozvao okupljeni narod da minutom ćutanja oda počast Srbima iz sela Staro Gracko kod Lipljana, koji su mučki pobijeni na današnji dan 1999. godine i to dok su želi svoje njive, a za čije ubistvo niko od šiptarskih terorista nije odgovarao.

Organizator manifestacije „Dani dijaspore“ je Udruženje Majevičana u Švajcarskoj, u saradnji sa opštinom Lopare.

Manifestacija traje do 30. jula, a uključuje kulturno-umjetnička dešavanja, sportska takmičenja, književne večeri, kao i poslovni forum matice i dijaspore.

Oism Milićevića, na otvaranju su govorili i načelnik opštine Lopare Rado Savić, kao i predstavnici udruženja dijaspore Stojan Stevanović i Vlado Antić, koji su i organizatori skupa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име