MILIČEVIĆ: Kandidatski status – prilika koja ne smije biti prokockana

Datum:

Share post:

Dodjela kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj Uniji je odlična vijest za građane i predstavlja važan korak ka jedinom cilju oko kojeg postoji potpuni konsenzus svih političkih struktura, a to je potpuna integracija u Evropsku Uniju, istakao je dr Milan Miličević, v.d. predsjednika Srpske demokratske stranke. 

Međutim, kaže Miličević, istovremeno kandidatski status podrazumijeva i odgovornost da bi se ispunili kriterijumi koji su uslovljeni njegovim dobijanjem kao i volju političkih struktura da se sprovedu ekonomske, administrativne, pravne i političke reforme.

„Nažalost, to do sada nismo imali, pogotovo u prethodne četiri godine. Umjesto toga  imali smo političke blokade po svim pitanjima na svim nivoima, od blokiranja važnih energetskih projekata, do blokade sredstava Evropske investicione banke i fondova u Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara za čitav niz projekata bitnih za stanovništvo poput projekata za vodosnabđevanje i kanalisanje otpadnih voda, energetsku efikasnost i zeleni razvoj“, ističe v.d. predsjednik Srpske demokratske stranke.

On naglašava da dosadašnje strukture vlasti nisu zaslužne za dobijanje kandidatskog statusa, iako će ga sigurno predstaviti kao svoju pobjedu i rezultat nekog nepostojećeg truda i zalaganja u tom pravcu, već kao što svi znamo geopolitička situacija i potreba Evropske Unije da snažnije afirmiše svoj uticaj i opseg.

TESTNA REKLAMA

„Strukture koje su bile u stanju da blokiraju životno važne projekte za građane ne odaju utisak da neće prokockati i ovu  važnu priliku  društva u Republici Srpskoj i BiH da prestanemo u svakom smislu zaostajati u odnosu na druge zemlje. Današnji dan jeste važan datum, ali nemamo razloga za slavlje. Da bismo opravdali kandidatski status potreba nam je reforma poreskog sistema, pravosuđa, izbornog zakona i sistema, borba protiv korupcije i kriminala, koja podrazumijeva i političku korupciju i kriminal koja je kišobran za sve ostale vrste korupcije“, kazao je Miličević i dodaje:

„Ukoliko sve to što se podrazumijeva među uslovima kandidatskog statusa ne bude pratilo njegovu formalnu dodjelu, nećemo imati mnogo razloga da slavimo zbog današnje odluke Savjeta ministara vanjskih poslova Evropske Unije“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 1,50-2,00 KM CRNI LUK kg 1,50 KM BIJELI LUK kg 8,00-10,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...

USORAC: Mljekari u Srpskoj nezdovoljni visinom podsticaja

Proizvođači mlijeka u Republici Srpskoj nisu zadovoljni novim nacrtom Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za...

FS RS: ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA REORGANIZACIJU OMLADINSKIH TAKMIČENJA

U prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske danas je održana sjednica Komisije za reorganizaciju omladinskih takmičenja na kojoj se...

“Gradio srpsku državu” Održana Svetosavska akademija u Ugljeviku

Eparhija zvorničko-tuzlanska i Crkvena opština Ugljevik uz podršku opštine Ugljevik organizovali su večeras Svetosavsku akademiju u ovoj podmajevičkoj...