MILIĆ: „Uz rekordan prihod i redovnu isplatu uskoro i novi rast penzija“

Datum:

Share post:

Penzije su u Republici Srpskoj zbirno povećane za 58,03 odsto ili 75,54 odsto efektivno u proteklih 10 godina, a novi rast slijedi sa redovnim godišnjim usklađivanjem penzija od januara, izjavio je u intervju za Srnu direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske Mladen Milić.

“Obračun penzija za januar započećemo odmah nakon dobijanja neophodnih podataka o procentu promjene prosječne neto plate i promjene potrošačkih cijena na godišnjem nivou, koji se očekuju od Zavoda za statistiku Republike Srpske 24/25. januara”, rekao je Milić.

On je podsjetio da prema Švajcarskom modelu redovno godišnje usklađivanje predstavlja polovinu zbira procenta promjene prosječne neto plate i procenta promjene potrošačkih cijena na godišnjem nivou u Republici Srpskoj u prethodnoj godini, na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.

“Prema njihovim podacima u periodu januar-novembar plate su rasle za 11,10 odsto, a procenat promjene potrošačkih cijena je bio 7,40 odsto. Čekaćemo podatak i za decembar i tek onda će se znati procenat redovnog godišnjeg usklađivanja penzija od januara ove godine”, naveo je Milić.

U januaru 2023. godine penzije su povećane za 13,5 odsto, kao kombinacija redovnog usklađivanja od 13,32 i vanrednog usklađivanja po odluci Vlade Republike Srpske od 0,18 odsto.

Redovna isplata penzija i rekordan prihod od doprinosa

Milić je istakao da je isplata penzija u protekloj godini bila redovna i blagovremena, kako u Republici Srpskoj, tako i u inostranstvu, gdje Fond Srpske isplaćuje penzije za 55.000 korisnika u 32 države.

“Ovako efikasnu isplatu omogućio je dobar prihod po osnovu doprinosa, sa mjesečnim prosjekom od 112,74 miliona KM, kao i obezbjeđenjem nedostajućih sredstava od Vlade Republike Srpske, odnosno budžeta Republike, u iznosu 262,63 miliona KM na godišnjem nivo, u skladu sa zakonom”, objasnio je Milić.

Prema njegovim riječima, prihod Fonda po osnovu doprinosa bio je rekordan u prošloj godini i iznosio je 1,353 milijarde KM, što je u odnosu na doprinos od 1,178 milijardi KM u 2022, više za 14,8 odsto.

On je naglasio da je Fond PIO Republike Srpske u poslovnoj 2023. godini zabilježio odlične rezultate u gotovo svim segmentima rada zahvaljujući svim zaposlenim i njihovom doprinosu.

“Postignuti su maksimalni rezultati u pogledu obima rješavanja po zahtjevima za ostvarivanje prava, ostvarenom prihodu po osnovu doprinosa kao izvornog prihoda, posebno u decembru kada je ostvareno više od 131,20 miliona KM, po visini budžeta, rješavanju o pravima u drugom stepenu, kvalitativnosti strukture korisnika prava, visini prosječne penzije i najviše penzije”, istakao je Milić.

S druge strane, Milić je rekao da je to dovelo i do nešto većeg rasta broja korisnika prava, za šta je najzaslužnija zakonska odredba koja omogućava rad u punom kapacitetu i korisnicima prava na penziju, izuzev porodične.

Prema njegovim riječima, osiguranici se sve češće odlučuju na podnošenje zahtjeva već pri prvom ispunjavanju uslova u pogledu starosne penzije, a potom, po ostvarivanju prava nastavljaju sa radnim angažmanom.

FOND PIO RS: Planovi za 2024. godinu su usmjereni na dodatno povećanje kvaliteta rada

Dobar i odnos broja osiguranika i broja korisnika Fonda

Milić je istakao da je na kraju prošle godine evidentirano rekordnih 332.953 osiguranika, prijavljenih kod 44.688 uplatilaca doprinosa, što je u odnosu na 2022. godinu više za 5.169 osiguranika ili 1,58 odsto.

Prema riječima Milića, Fond ima 282.671 korisnika, što je za 6.168 ili 2,23 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

“Porast broja korisnika je prirodan proces, a dobrim dijelom je proizašao iz zakonskih povoljnosti u pogledu ostvarivanja prava za osiguranike sa 40 godina penzijskog staža bez obzira na godine života, potom na institutu žena-majka, statusa osiguranika i uplati doprinosa za nezaposlenog roditelja sa četiri i više djece”, pojasnio je Milić.

On je naveo da je stopa zavisnosti ili odnos broja osiguranika prema broju korisnika na kraju prethodne godine 1,18:1, što je u odnosu na 2016. i 2017. godinu, kada je taj odnos bio 1,12 ili 1,13:1, mnogo povoljnije i odražava održivost i pozitivan trend poboljšanja.

“Rješavanje zahtjeva je još jedan od segmenata poslovanja gdje je Fond postigao najviše, vjerovatno i najbolje između Fondova/Zavoda država u neposrednom okruženju”, ocijenio je Milić.

U 2023. godini, Fond je zaprimio 28.932 zahtjeva za ostvarivanje i ponovno određivanje penzije, što je za 996 zahtjeva više nego u prethodnoj godini, riješeno je i arhivirano 28.804 ili 1.125 više nego u prethodnoj godini,a na kraju godine ostalo je neriješeno 1.794 zahtjeva, pri čemu Fond na mjesečnom nivou rješava između 2.300 i 2.500 zahtjeva.

U pogledu roka rješavanja, do 30 dana riješeno je 59,38 odsto zahtjeva, od 31 do 60 dana 14,05 odsto predmeta, i od 60 dana 26,56 odsto predmeta, od kojih se najveći broj odnosi na ino-komponentu, u kojima Fond, na dobijanje podataka od ino-nosioca osiguranja, ne može da utiče.

Milić je i ovaj put pozvao sve osiguranike koji su radili bilo gdje i bilo kada van Republike Srpske i Federaciji BiH da se obrate odmah ili najkasnije godinu dana prije ispunjavanja uslova za ostvarivanje prava na penziju u bilo koju poslovnicu Fonda PIO, kako bi bilo dovoljno vremena da se prikupi neophodna dokumentacija od ino-nosilaca osiguranja.

Pozitivan trend u kvalifikacionoj strukturi penzija

Milić je rekao da je i u 2023. godini nastavljen pozitivan trend u pogledu kvalitativnosti strukture korisnika prava.

“Od 282.671 penzionera njih 175.616 ili 62,13 odsto su korisnici starosne penzije, 71.820 ili 25,41 odsto porodične, 35.064 ili 12,40 odsto invalidske i 171 ili 0,06 odsto korisnika ostalih prava kao što su novčane naknade za tjelesno oštećenje i novčane naknade za pomoć i njegu drugog lica”, istakao je Milić.

Prema njegovim riječima, to odražava dobru strukturu korisnika prava u kojoj je poželjno da je što veća zastupljenost starosnih, a što manja invalidskih penzija, dok je porodična penzija izvedeno pravo na koje se ne može bitno uticati.

U prošloj godini, procenat starosnih penzija dodatno je povećan za 1,13 odsto, dok je smanjen kod invalidskih za 0,35 odsto, a porodičnih penzija za 0,77 odsto.

Milić je naveo da je, osim zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju, od ostalih zahtjeva u prošloj godini zaprimljeno 53.895 ili 3.032 predmeta više nego u 2022. godini, a riješeno 53.905 ili 2.990 predmeta više, dok je ostalo neriješeno svega 518 predmeta.

“Ovo su odlični rezultati i koliko god bili skromni, sa ovakvom ažurnošću se ne može pohvaliti nijedan Fond u okruženja”, zaključio je u Milić.

On je rekao da u okviru rješavanja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja treba dodati i učinak drugih organa, drugostepenih i revizijskih organa.

Tako je u 2023. kod organa vještačenja u prvom stepenu izvršeno više od 7.500 postupaka ocjena radne sposobnosti, kod Odjeljenja za rješavanje o pravima u drugom stepenu okončano 2.082 postupka po žalbi i oko 13.000 revizija prvostepenih upravnih akata.

Kod organa vještačenja u drugom stepenu okončana su 724 postupka i kod organa za reviziju nalaza ocjene i mišljenja prvostepenog i drugostepenog organa vještačenja 3.331 postupak revizije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Miličević poručio Upravi ERS: Smanjite cijenu struje, dosta je eksperimenata!

Smanjite cijenu struje na onu koju smo imali prije vaših eksperimenata, poručio je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske...

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog...

Danas je praznik Svetog Teodora Tirona

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. Riječ "tiron" znači...

BIJELJINA: Novo rukovodstvo mladih NPS – Katarina Stević, Bojan Perić i Teodora Pavlović (foto)

Sinoć je u Bijeljini održan izbor rukovodstva Aktiva mladih Narodne partije Srpske. Dosadašnji predstavnici AM su se zahvalili na...