MILAN NOVITOVIĆ, vd direktor Republičke civilne zaštite: VODIMO NADLJUDSKU BORBU PROTIV VIRUSA

Datum:

Share post:

Republika Srpska se odgovorno i uz nadljudske napore od početka bori da spriječi širenje virusa korona i tako zaštiti svoje građane, ali nam za gradnju najjačeg zida odbrane u ovoj borbi treba i njihova pomoć. Treba nam da budu disciplinovani i svojim djelima da pomognu nama, sebi i svima drugima u ovim ključnim danima.

Poručio je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović, uz opasku da, osim nekolicine neodgovornih pojedinaca, republičke institucije i društvo u cjelini rade veoma dobar posao u jednoj potpuno novoj situaciji za sve.

Sve mjere i naredbe koje je do sada naložio Republički štab za vanredne situacije su, kako je rekao, sprovedene kako se i očekivalo, a idući zadaci Civilne zaštite su jačanje kontrola na granici, odnosno uspostavljanje i održavanje karantina na granici prema Srbiji i Crnoj Gori.

– Imamo, u određenoj meri, nezaštićenih delova, ali stanje najviše zavisi od građana koji ulaze u Srpsku i kako se odnose prema rešenju o izolaciji. Postoje prelazi gde se izdaju mere karantina i na tim mestima, čim lica iz RS uđu u karantin, uzima im se bris i izlaze ako nalaz bude negativan. U suprotnom se upućuju u centre za izolaciju, a to su paviljoni u Studentskom domu u Banjaluci te Đački dom u Bijeljini. Za građane iz FBiH se organizuje da, uz policijsku pratnju, napuste teritoriju Srpske, bez zadržavanja i izlaganja građana, kao i onih koji su zaposleni na benzinskim pumpama i drugim trgovinskim objektima – rekao je Novitović.

Fokus će ove sedmice, kako je najavio, biti na stavljanju pod kontrolu granice sa Srbijom i Crnom Gorom, odnosno uspostavi režima karantina za sve koji ulaze iz tih zemalja.

– Ne zatvaramo granicu, već uvodimo režim karantina za lica koja ulaze u RS. To jeste restriktivan režim. Naša republička inspekcija je na svim graničnim prelazima izdavala rešenja o samoizolaciji u trajanju od 14 dana, ali imamo situacija da se rešenja ne poštuju – rekao je Novitović.

Karantini bi trebalo da budu na prelazima Rača, Šepak, Vardište i Klobuk, gdje teren nadležnima ne ide na ruku. Karantin, dodaje, nije samo šator i krevet.

– Treba ih dovesti nameri i maksimalno poštovati ljudska prava. Treba uspostaviti punu logističku podršku, od zdravstvenih radnika do inspektora, prostor za njih, ishranu, promenu posteljine, održavanje lične higijene, dezinfekciju prostora i korišćenje posteljine i još dosta, dosta toga, ali se izuzetno dobro snalazimo u svemu tome. Imamo punu međusobnu koordinaciju. Situacija je izuzetno složena, ali uspevamo da na svaki zadatak odgovorimo na najbolji način, a sve s ciljem sprečavanja širenja virusa korona i zaštite naših građana. Nije moje da sudim, ali sa svima sa kojima sam razgovarao ocenjeni smo kao zajednica koja je najbolje uredila sprovođenje mera, odnosno odredila one koje su preventivne, koje su iz predostrožnosti i koje se izdaju kao naredba – rekao je Novitović.

Sve institucije RS i oni koji su odgovorni za građane daleko su se, kako je ocijenio, odgovornije ponašali nego pojedini građani, iako živimo u vremenu u kojem se informacije veoma brzo šire i kada gotovo svako može da vidi posledice virusa korona i u Kini, Italiji, Španiji.

– Neodgovorni pojedinci krše pravila samoizolacije i zbog toga imamo restriktivan odgovor prema njima. Ključna poruka građanima je da imaju poverenje u sve što zdravstveni sistem i sistem koji se zove Republika Srpska rade da prođemo kroz ovo sa što manje posledica. U fokusu nam je sada zdravstveni sistem, ali se vodi računa i o ekonomskim i svim ostalim društvenim, ljudskim i humanim aspektima. Nemojte ako se neko, kao pojedinac, oseća zapostavljenim da to bude doživljeno kao kompletan odnos RS prema društvu. Srpska se izuzetno odgovorno nosi sa ovim izazovom. Zato molim i građane da imaju razumevanja, strpljenja i da gde god mogu ulože dodatne napore da lakše prođemo kroz ovo. U ovom trenutku je to samoizolacija i poštivanja mera, ali ćemo zajedno morati da prođemo i oporavak i sanaciju štete – zaključio je Novitović.

Testovi

Milan Novitović je naglasio da mora da postoji potpuna sinhronizacija mnogih institucija i struka.

– Naš cilj je da dostignemo nivo od minimum 500 testiranja dnevno, sada ih imamo oko 100. Dakle, osnovno je da testiramo što više osoba i da u maksimalnoj meri poštujemo mere i naredbe – naglasio je Novitović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...