Microsoftu prijeti novčana kazna

Datum:

Share post:

Ako Evropska komisija utvrdi da je Microsoft prekršio propise, može da mu izrekne kaznu u visini do 10 procenata globalnog prometa.

Evropska komisija vjerovatno će pokrenuti istragu o Microsoftovom kršenju propisa o tržišnoj konkurenciji, s obzirom na to da nije ponudio odgovarajuće rješenje za uključivanje aplikacije za razmjenu poruka u Office, rekli su upućeni izvori.

EK je Microsoftu u proteklih deset godina već izrekla 2,2 milijarde evra novčanih kazni, a sada bi ponovo mogla da pokrene istragu zbog tužbe aplikacije za razmjenu poruka Slack, u vlasništvu Salesforcea, iz 2020. godine.

Slack tvrdi da je Microsoft u Office paket nepošteno uključio aplikaciju Teams za razgovore na radnom mjestu.

Kompanija u ponedjeljak nije odgovorila na zahtjev Reutersa da komentariše tu informaciju.

Microsoft je Teams besplatno dodao u Office 365 tokom 2017. godine, a aplikacija je na kraju zamenila Skype for Business.

Od 2022. razgovaraju s Evropskom komisijom kako bi spriječili istragu i nedavno su ponudili sniženje cijene Officea koji ne uključuje aplikaciju Teams.

Evropska komisija smatra da će razlika u cijeni osigurati ravnopravnu poziciju konkurenciji i osigurati veći izbor potrošačima, ali je od Microsofta zatražila da cijena Office paketa bez Teamsa bude još niža, rekao je izvor.

Komisija je odbila da komentariše tu informaciju.

“Nastavljamo da sarađujemo s Komisijom u istrazi i otvoreni smo za pragmatična rješenja koja rješavaju njezine prigovore i uvažavaju potrebe korisnik”, rekao je predstavnik Microsofta za odnose sa javnošću.

Microsoft bi još mogao da poboljša prijedlog i spriječi istragu. Ako Komisija utvrdi da je prekršio propise, može Microsoftu da izrekne kaznu u visini do 10 procenata globalnog prometa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kule u zvorničkim selima (foto)

Jedna od zanimljivih graditeljskih formi karakteristična za ove prostore i period od XVI do XIX vijeka su svakako...

MILOŠEVIĆ: Selektor fudbalera BiH otvoreno o atmosferi među Zmajevima, mladim igračima, Ukrajini…

Reprezentaciju BiH 21. marta čeka izuzetno važan duel baraža kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj protiv Ukrajine. Selektor BiH...

Neka futsal pobjedi! KMF “Radnik MD Shop” gostuje u Tuzli

Neka futsal pobjedi! Sutra nas u tuzlanskom Mejdanu očekuje još jedan futsal spektakl. Tuzlanska Sloboda Kompred je domaćin ekipi...

DODIK: Milatović vrijeđa Srpsku i negira Dejton, nisam se mislio sastati s njim

Nisam ni očekivao da se sastanem sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a on svojim izjavama negira Dejtonski...