Američki tehnološki gigant Microsoft objavio je da će isključiti chat i video aplikaciju Teams iz Officea i pobrinuće se da njegov softver bolje funkcioniše s konkurentskim proizvodima kako bi izbjegao kaznu evropskog regulatora za tržišnu konkurenciju.

Prije mjesec dana Evropska komisija pokrenula je istragu o Microsoftovom povezivanju Officea i Teamsa, podstaknuta žalbom konkurentske aplikacije za razmjenu poruka Slack iz 2020. godine, čiji je vlasnik Salesforce.

Microsoft je u više navrata predložio izmjene, koje po ocjeni EK nisu otklonile problem narušavanja ravnopravne tržišne utakmice, a novi predlog, objavljen u četvrtak, ne donosi značajnije novine. Izmjene stupaju na snagu 1. oktobra u EU i Švajcarskoj, poručili su iz kompanije.

Komisija je saopštila da je primila k znanju objavu kompanije, ali je nije željela da dalje komentariše.

U avgustu su upućeni izvori rekli da bi Brisel na jesen mogao da podigne zvaničnu tužbu protiv Microsofta, ukoliko kompanija ne ponudi značajnije ustupke.

Teams je 2017. godine besplatno uključen u Office 365 i na kraju je zamijenio Skype for Business i postao popularan tokom pandemije, delimično zahvaljujući video konferencijama.

Ulozi su itekako visoki za američkog tehnološkog giganta, koji je u prethodnih 10 godina platio 2,2 milijarde evra kazni zbog kršenja propisa o tržišnoj konkurenciji u EU povezivanjem ili spajanjem proizvoda, napominje Rojters.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име