Među onima koji su KRALI STRUJU i javno preduzeće

Datum:

Share post:

Prvi po vrijednosti neovlaštenog trošenja struje u proteklih godinu dana, nakon Miloša Jovića, vlasnika banjalučkog “Jova bara”, u proteklih godinu dana je Nihad Denić, privrednik iz Prijedora, čija pilana nije bila prijavljena kao potrošač. Zbog neovlaštene potrošnje isporučen mu je račun od 31.400 maraka.

Kako piše Capital, prvi na listi, Miloš Jović je struju krao mjesecima, a zbog toga što je uhvaćen u krađi u dva navrata mora da iskešira 37.652 KM. Zajedno sa svojim ocem Milutinom zaradio je krivičnu prijavu.

Njihovim putem pošao je i Rajko Šteković, vlasnik pilane iz Bronzanog Majdana, kojem je zbog krađe struje obračunato 23.100 KM.

Trgovina iz Lišnje, kod Prnjavora i vlasnica Vera Šabić, mora da plati 18.700 maraka, a Mladen Jović direktor firme “Tea Promesa” iz Banjaluke okruglih 17.000 KM.

Na listi onih koji su se bavili krađom i manipulacijama na području koje pokriva “Elektrokrajina” nalaze se i Željeznice Republike Srpske. Naime, kako saznaje portal, nakon što su isključeni sa elektro mreže oni su se ponovo sami uključili.

Zbog neovlaštene potrošnje na željezničkoj stanici u Banjaluci obračunato im je 15.200 maraka.

Slavko Gligorić, direktor preduzeća, kratko je poručio da nema tu informaciju.

– Moraću da provjerim o čemu se tu radi. Do tada, ne bih da spekulišem – kazao je on.

Krađa je otkrivena i u preduzeću “MI-NO” u mjestu Lilić kod Srpca, a Boško Mrđa kao odgovorna osoba moraće da plati 12.700 maraka.

Odmah ispod njega po vrijednosti je Bjelica Uletilović iz Karanovca koji je preko Autoservisa “Mihajlo” u Karanovcu neovlašteno potrošio 12.100 KM.

Neovlaštena potrošnja na brojilu utvrđena je u Klubu za djecu “Džungla” u Vilsonovoj ulici u Banjaluci, a Miri Vladetić ispostavljen je račun od 10.300 KM.

Posljednji od privrednih subjekata na spisku, a kod kojeg je otkrivena krađa struje, jeste Ivica Kaurin, čiji frizerski salon u Voždovačkoj ulici u Banjaluci nije bio prijavljen na mrežu, pa mu je obračunato 10.300 KM.

Krađa struje krivično djelo

Od 2017. godine krađa struje se tretira kao krivično djelo.

Za sve kupce koji neovlašteno troše električnu energiju Krivičnim zakonom Republike Srpske propisana je zatvorska kazana od jedne do osam godina i adekvatna novčana kazna.

Ako vrijednost ukradene električne energije, toplotne energije ili prirodnog gasa prelazi iznos od 10.000 KM, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom, a ako prelazi 50.000 KM, kaznom zatvora od dvije do osam godina i novčanom kaznom.

Ako je počinilac pravno lice, biće kažnjeno novčanom kaznom od 20.000 do 200.000 KM, a odgovorno lice kaznom zatvora do tri godine i novčanom kaznom, piše u Zakonu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUČIĆ: Usvajanje rezolucije o Srebrenici dovelo bi do novih tenzija i dubokih podjela

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN Muhamedom Abušahabom...

Gradaščević izrazio saučešće ambasadoru Irana i upisao se u knjigu žalosti (foto)

Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine grada Bijeljina boravio je u Sarajevu i tom prilikom izrazio saučešće ambasadoru Irana te...

BORENOVIĆ: Dodik i SNSD su po ko zna koji put sve slagali

Pokušava se izvlačiti na opoziciju, što je krajnje apsurdno, ali ostaje činjenica: Dodik i SNSD su po ko...

„Poziv institucijama i građanima da 23. maja istaknu zastave Republike Srpske“

Vlada Republike Srpske poziva institucije i građane da u četvrtak, 23. maja 2024. godine, povodom glasanja u Generalnoj...