MARM ima tri noge i pomaže astronautima u svemiru

Datum:

Share post:

​Italijanski istraživači su prikazali prototip robota koji bi jednog dana mogao da bude pomoćnik astronautima pri održavanju infrastrukture u svemirskim stanicama, bazama, pa čak i na drugim planetima.

Istraživači sa italijanskog instituta IIT (Istituto Italiano di Tecnologia) predstavili su revolucionarnu robotsku platformu za primjenu u svemiru.

Nazvali su je MARM (Multi-Arm Relocatable Manipulator), djelimično ju je finansirala i Evropska svemirska agencija, a u obliku prototipa prikazana je javnosti ovih dana.

Kao što vidimo, riječ je o pokretnom i svestranom robotu s tri noge, koji može da manipuliše i većim objektima.

TESTNA REKLAMA

Na primjer, može da slaže šestougaone podne ploče široke 1,2 i debele 0,2 metra, težine do 12 kilograma, a može da slaže i razne module kakvi se često nalaze na svemirskim stanicama i velikim orbitalnim letjelicama.

Zahvaljujući tronožnom dizajnu MARM je stabilniji, fleksibilniji i mobilniji od četvoronožnih robota, ima veću pokretljivost i širi raspon kretanja.

Pomoću tri noge u stanju je da se kreče se, „da se ukopa“ na mjestu, a srednjim dijelom može da hvata predmete i potom ih transportuje prema potrebi.

Osnovni cilj mu je da jednom u budućnosti bude od pomoći astronautima prilikom održavanja infrastrukture – bilo u orbiti, na svemirskim stanicama ili drugim planetima. Iz tog razloga će biti testiran u simulatorima mikrogravitacije i bestežinskom stanju.

Imaće i funkciju „percepcije“ okoline, pa će moći da izvršava zadatke i bez direktnog nadzora ljudi. Hvatanje, premještanje tereta i njegovo konačno postavljanje na željenu lokaciju biće primarni poslovi za koje će MARM biti specijalizovan, bez obzira na uslove gravitacije.

Ukoliko se robot u narednim ispitivanjima pokaže korisnim i sposobnim da izvršava zadatke koji su mu dodijeljeni, istraživači IIT-a kažu da će nastaviti s razvojem finalne verzije, potpuno spremne za upotrebu u svemiru, prenosi b92.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: instagram
Izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Agrarni budžet u Srpskoj veći za 105 miliona KM, ratari zadovoljni podjelom sredstava

Prvi krug sastanaka poljoprivrednika i resornog ministarstva dao je poljoprivrednim proizvođačima razlog za zadovoljstvo. Naime, agrarni budžet za ovu...

Planinari PD ’’Povlen’’ iz Valjeva u posjeti PED ’’Majevica’’ (foto)

U subotu i nedjelju (28 i 29 januara 2023.) članovi pobratimskog Planinarskog društva ’’Povlen’’ iz Valjeva bili su...

DODIK: Dosadašnji Gradonačelnik, osim svojih ličnih hirova, ništa drugo nije ni pokazao u Bijeljini (video)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boraveći danas u Bijeljini na sastanku sa semberskim poljoprivrednicima govorio je i o...

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad (foto)

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad - Osnivač Republičke stranke Srpske Slavenko Ristić imao je izuzetnu...