MARKOVIĆEVA O JASENOVAČKOJ GRAĐI: Istina pred cijelim svijetom

Datum:

Share post:

Dokumentacija o događajima u Jasenovcu, takozvana jasenovačka građa dostavljena je, odnosno sklonjena u Muzej holokausta u Vašingtonu, nakon što je tu originalnu dokumentaciju SFOR imao namjeru preuzeti i direktno dostaviti Hrvatskoj, izjavila je Milica Marković, koja je bila poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske 2000. godine kada je potpisan sporazum o predaji arhivsko-muzejske građe Spomen područja Jasenovac muzeju u Vašingtonu.

“Upućivanjem jasenovačke građe u Vašington, odnosno u tamošnji Muzej holokausta koji predstavlja i svojevrsni centar dokumentacije o zločinima u Drugom svjetskom ratu širom svijeta, pa i u Jasenovcu, prvi put je stavljena na uvid svekolike svjetske javnosti koja se u potpunosti upoznala o zvjerskom ustaškom zločinu – genocidu Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ nad Srbima, Romima i Jevrejima u Jasenovcu”, istakla je Markovićeva.

Ona je ukazala da je izlaganjem jasenovačke građe u vašingtonskom Muzeju holokausta spriječeno da se pred cijelim svijetom prikriju protagonisti tog strašnog zločina.

Kao što to rade svi muzeji u svijetu, pojasnila je Markovićeva, i jasenovačka građa je elektronski kopirana i stavljena na uvid cjelokupnoj svjetskoj javnosti, pa tako i hrvatskoj.

“Upravo dostupnost ove građe u Muzeju holokausta u Vašingtonu omogućila je da se ista izložba tih dokumenata priredi i u Ujedinjenim nacijama u Njujorku 2018. godine, pod nazivom ‘Pravo na nezaborav’. To je prvi put u istoriji UN-a da bude otvorena izložba posvećena Holokaustu i genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac i drugim logorima smrti koji su se nalazili na teritoriji bivše NDH”, podsjetila je Markovićeva.

Ona je naglasila da je Anketna komisija Narodne skupštine Republike Srpske ispitala okolnosti pod kojima je građa poslata u Muzej holokausta u Vašington i konstatovala da je sve u redu, da je građa elektronski obrađena i umnožena i da nikakvih propusta nije bilo, naprotiv, da je to pomoglo da se istina o genocidu nad Srbima u Jasenovcu stavi na uvid cijelom svijetu.

“Poslanik PDP-a Jelena Trivić, nažalost, pokušava da laži uobličava kao stvarnost ne libeći se da se koristi i nevinim žrtvama Jasenovca da napada Milorada Dodika. Sve što je Trivićeva rekla predstavlja totalnu izobličenu realnost”, rekla je Markovićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Juniori KMF Radnik MD Shop protiv Željezničara u Tuzli

Saopštenje za javnost KMF Radnik MD Shop prenosimo u cjelosti: U subotu na teren izlazi i naša juniorska ekipa....

Balkan TRIP TV u posjeti Turističkoj organizaciji Bijeljina (foto)

Jedina turistička televizija na Balkanu, koja egzistira od 2020. godine, bila je danas gost Turističke organizacije Bijeljina. -Naš grad...

PETROVIĆ: Grad Bijeljina po prvi put organizuje kolektivno vjenčanje

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je na svom zvaničnom FB nalogu najavio po prvi put organizaciju kolektivnog vjenčanja u...

Da li će neko od poslanika u NS RS izbjeći sutrašnju sjednicu?

Još uvijek nije stiglo nijedno obavještenje narodnih poslanika o odsustvu sa sutrašnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Opozicionari...