-I to ništa ne bi bilo neobično da i ovom projektu nisu lako uočljive moguće malverzacije i mutne radnje, rekao je na sjednici NS RS poslanik PDP iz Bijeljine Slaviša Marković.

Poslanici NS RS usvojili su Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Razvojne banke Savjeta Evrope po Projektu rekonstrukcije, izgradnje i opremanja objekata četiri psihijatrijske ustanove Republike Srpske. Na ovu temu, pričao je narodni poslanik PDP iz Bijeljine Slaviša Marković.

Najodgovorniji potez vlasti je da pripremate i da renovirate četiri psihijatrijske ustane u Republici Srpskoj

„Možda jedan od najodgovornijih poteza vlasti u poslednje vrijeme je da ste se opredijelili da pripremate i da renovirate četiri psihijatrijske ustane u Republici Srpskoj. To je, otprilike, pravac kojim vidite da će se kretati građani dok očekuju nešto sistemski da se uradi. Ja ću malo govoriti, vezeno za ovaj dio koji se odnosi na ekonomski segment, između ostalog, u ovom dijelu gdje govorite o kreditnom zaduženju. Sve ste lijepo naveli, kako će se otplata vršiti i koji je grejs period i koji je rok otplate, ali onaj dio koji je jako bitan kada je u pitanju bilo kakav kredit je pitanje kamate. Niste ovdje definisali ni visinu iznosa kamate, naravno, vi ste ovdje u dijelu koji govori o visini kamate samo naveli da će kamata biti fiksna ili varijabilna i da će se odrediti prilikom povlačenja tranši. Ono što bi bilo bitno je da stavite maksimalan limit do kog će ta kamata moći ići. To ne vidim u ovoj Odluci u Članu 4, iako ste u obrazloženju naveli koliko bi to bilo, ali mislim da bi bilo korektno da u sastavnom dijelu ove odluke, u Članu 4 i taj segment definišete. S obzirom kako ste vi, otprilike, uradili procjenu troškova kojih će biti, kada je u pitanju ovaj kreditni dio, između ostalog ste rekli da procjena ovih radova koji će biti, koja je rađena 2019. godine, iznosi oko 9 i nešto malo više miliona eura. Godine 2023. ste rekli da je vrijednost za te iste radove 19 miliona 500 hiljada eura. Za više nego duplo ste uvećali troškove koji su bili za samo četiri godine. Šta to znači za građane Republike Srpske?“, upitao je Marković i nastavio:

Za četiri godine ste povećali cijenu, po vašim predračunama radova, za više od 100%…

„Ako ste vi, kao Ministarstvo finansija, predvidjeli da su troškovi otišli za više od 100%, pa onda bi sasvim realno bilo da za ove četiri godine, u kojima posmatramo navedene iznose, da su i plate i penzije u Republike Srpske otišle za malo više od duplo. Pa da onda pričate kako je ovdje lijepo stanje, kako su ekonomski parametri dobri, a svi dobro znamo da su za ovaj period od 2019. do 2023. godine i plate i penzije možda išle za nekih 15%, ali, kada su u pitanju troškovi koje vi kalkulišete, kada je u pitanju izgradnje ove četiri psihijatrijske ustanove, vi ste rekli da, po predračunu koju ste radili 2019. godine, cijena navedenih radova je negdje oko 9 miliona 28 hiljada konvertibilnih maraka, a da to na 2023. godinu, na osnovu inflacije povećane cijene građevinskog materijala iznosi 19 miliona i 500 hiljada konvertibilnih maraka. Vi ste za četiri godine povećali cijenu, po vašim predračunama radova, za više od 100%. Možemo reći da u RS cijene plata i penzija, kao što se vi hvalite sa ekonomskim parametrima, nisu za četiri godine skočile više od 100%“, istakao je Marković.

Po ovim predračunima trebaće vam bar još desetak miliona eura da ovo završite

Kako kaže, prema odluci, bitan je i segment gradnje i završetka. 

„U samom početku ste rekli da će se ove četiri ustanove raditi i da se ovaj kredit diže kako bi se završile četiri zdravstvene ustanove, između ostalog psihijatrijska ustanova na Sokocu, Višegradu, Modriči i, naravno, Univerzitski klinički centar u Republike Srpskoj, koji se odnosi ovdje u Banjaluci. Da bi onda u ovom tekstualnom dijelu, između ostalog, rekli ovako: „Uvažavajući činjenicu da banka ne može povećati iznos zajma“. Znači, vi već planirate da ovaj iznos sredstava, ako vidim, nije dovoljan i da nećete moći završiti sve četiri ustanove zajedno… „a da je vrijednost projekta u Republici Srpskoj mnogo veća od iznosa odobranog zajma. Predlaže se da se, prvenstveno, završi i izgradi klinika za psihijatriju Univerzitskog centra Republike Srpske“, znači, ovdje u Banjaluci. Šta to znači? Da ćete vi završiti samo ovu, po meni, prvo ustanovu, a da resto para koji će ostati, a vi ne znate koliko će ostati, će biti da se podmire naredne tri institucije. Mislim da bi trebali naći u ovoj odluci, ako je ovaj dio sredstava i ovaj zajam i ovaj kredit, dobijeni za četiri ove ustanove, da se srazmjerno veličini ovih ustanova i sredstava rasporede. Zašto to govorim? Pa prepostavljam da ćete vi, ovdje, u Banjaluci s ovim sredstvima prvo završiti ovu ustanovu, a onda vjerovatno za Sokolac, Modriču i Višegrad neće biti para i da se vi možete sa ovom odlukom pokriti, jer ćete reći poslije da nismo renovirali te tri ustanove. Zašto?  Zato što smo rekli da ćemo prvo raditi ovu ustanovu u Banjaluci. Kada vi ovo završite, vi vjerovatno za ove druge tri ustanove nećete imati para, a s obzirom da će otprilike realizacija ovog kredita biti za najprije nekih godinu dana, što znači ako ste imali procenu za 2023. godinu u odnosu na 2019. godinu da je cijena skočila za više od duplo… dok krenu ovi radovi i dok se završi glavni projekat, idejeno rješenje, vjerovatno će vama trebati, po ovim predračunima bar još desetak miliona eura da ovo završite“, zaključio je Marković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име