Slaviša Marković

Narodni poslanik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slaviša Marković, na današnjoj sjednici NSRS, pitao je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Savu Minića kada će biti isplaćena šteta poljoprivrednicima nastala eutanazijom svinja usljed pojave afričke kuge.

“Svinje ste otkupljivali po cijeni od 6 KM, govoreći o prasićima. Današnja cijena je negdje oko 12 KM. Smatrate li da je sa tim dodatna, dvostruka šteta nanesena poljoprivrednicima, s obzirom da je prošlo više od šest mjeseci, a da pojedinci nisu naplatili? Drugo pitanje je bilo kada ćete isplatiti obaveze po pitanju kapitalnih ulaganja investicija u poljoprivredu, za obnovu mehanizacije, jer su poljoprivrednici uzeli kredite kako bi nabavili novu mehanizaciju? Vi ste na sajmu u Bijeljini, 21. septembra, obećali da će to biti završeno do kraja oktobra. Do danas oni nisu naplatili. Treće pitanje je kada ćete prebrojati krave, odnosno grla u RS, s obzirom da ste obećali da ćete i to isplatiti do kraja oktobra. Da li je to završeno i kada će ovo biti tačno završeno ili će i danas biti samo još jedno obećanje”, upitao je Marković.

Ministar Minić je rekao da se permanentno isplaćuje šteta kada je u pitanju eutanazija svinja.

“Najpravičnije, najtransparentnije i najbolje u okruženju. Demantujte me na bilo koji način. Prošle sedmice su isplaćena dva miliona, ove sedmice će biti isplaćena još dva miliona, što znači da ćemo štetu, kada je u pitanju AKS, svesti na nekih osam miliona od 23 miliona koliko je ukupno bila. Isplata je bila vršena do tri, pa do pet, do šest hiljada maraka, svima onima koji su svinje držali za prihranu porodice, koje nisu pravili tržište viškove, da im omogućimo i oni su prije toga mogli ići u nabavku hrane za novac koji su dobili. Kada je u pitanju isplata za kapitalne investicije, morate znati da je ovo rekordna godina po pitanju zahtjeva. Taj broj zahtjeva je četiri puta veći od onih koje smo imali do sada. Naše komisije još uvijek pregledaju sve kapitalne investicije. Radi se o preko 860 samo traktora, preko 4.000 priključaka, osam muznih robota itd. Mi sva ta rješenja ćemo unijeti i sigurno u nekom periodu, kako idu terminski i dinamički planovi, bili isplaćeno”, istakao je Minić i dodao da jeste rekao 21. septembra da će nastojati da to urade, ne znajući da će biti toliki broj zahtjeva.

“Sve vrijeme pričamo o broju zahtjeva. Ovdje se radi i o tehničkom dijelu posla koji je neophodno da se uradi i o tome da se ta mjera unese u sistem i bude plaćena. Posao vezan za prebrojavanje grla je završen i ta mjera je u cjelosti završena, s tim što nam je ostao jedan dio žalbi – oko 400 grla, koji će biti u odnosu na 32 ili 33 hiljade muznih grla u RS. Mislim sam da ćete me pitati, a sve vrijeme ste potencirali je, kako nije u redu, kada je u eutanazija, kako je bio izmišljeni broj svinja, a vidjeli ste i na terenu da ne postoji nijedna jedina malverzacija, niti bilo šta drugo”, istakao je Minić.

Marković se zahvalio na odgovoru i rekao da je očekivao takav odgovor.

“Znači ništa se ne zna kad će biti, seljaci da se nadaju… S obzirom da ste Vi, ministre, primili platu za oktobar mjesec, koja je nastala kao obaveza prije mjesec dana, da li je normalno da obaveze koje su nastale u mjesecu martu, aprilu, maju, junu i julu za poljoprivrednike, ni danas ne znaju kad će biti. Mislim da je to najbolja slikovita situacija kako je. One obaveze koje su iz budžeta nastale u oktobru mjesecu su već isplaćene za određene budžetske korisnike, a za naše poljoprivredne proizvođače se i dan danas ne zna kad će biti. Rekao sam, ljudi su digli kredite da uzmu mehanizaciju, sada ih u Bijeljini preuzimaju mikrokreditne organizacije i plaćaju kamatu po 20% i opet ne znaju kad će vratiti ta sredstva. Zaista, krajnje je ozbilja situacija. Pozabavite se ozbiljno stanjem u poljoprivredi”, zaključio je Marković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име