Mališani bijeljinskih vrtića sa korisnicima Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju obilježili Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Datum:

Share post:

Povodom Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom koji se svake godine obilježava 21. marta, djeca iz Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju pri Centru za socijalni rad i mališani iz bijeljinskih vrtića zajednički su obilježili ovaj važan datum.

Nije samo ovaj dan njihov, svaki dan u godini posvećen je borbi. Malim herojima došli su gosti drugari iz dva bijeljinska vrtića, pa su uz druženje proslavili ljepotu različitosti.

Ono što ćete iskusiti kada priđete djetetu sa Daunovim sindromom jeste topli zagrljaj i oči pune ljubavi.

„Možemo da kažemo da su oni na jedan lijep način specifični, da su jako emotivno topli, da vole druženje sa drugom djecom, da vole sve vrste aktivnosti, različite sportske aktivnosti, vole manifestacije. Trenutno u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju borave 22 korisnika, a sa njima svakodnevno rade tim stručnih lica. Nažalost, u našem gradu postoji potreba da se Dnevnom centru priključi još korisnika. Djeca provode po tri sata, podijeljeni su u tri grupe. Oni imaju individualne i grupne tretmane, različite kreativne i radno-okupacione radionice, različite rekreativne sportske sadržaje i druge vrste sadržaja“, rekla je Nevena Rankić, rukovodilac Dnevnog centra.

Kako kaže, od velike važnosti je dvorište u sklopu Centra za socijalni rad, jer sada, kada je ljepše vrijeme, imaju mogućnosti da provedu više vremena napolju sa djecom. 

Dječiji vrtići „Dragan i Zoran“ i „Čika Jova Zmaj“ su kroz humanitarnu akciju prikupili određena finansijska sredstva i namijenili korisnicima Dnevnog centra.

„Prije jedno mjesec dana, organizovali smo manifestaciju „Tate igraju za djecu“. To je manifestacija koju smo zajedno realizovali sa Dječjim vrtićem „Čika Jova Zmaj“ čiji je cilj bio da promovišemo zdrav način života, kao i sport i saradnju vrtića i porodice. Uključili smo tate i glavni događaj te večeri je bila fudbalska utakmica između očeva, korisnika naših vrtića. Kako bi ta manifestacija još više dobila na značaju, kolega Vujanović i ja smo se dogovorili, zajedno sa našim saradnicima, da to bude i humanitarnog karaktera“, rekao je Goran Gašić, direktor vrtića „Dragan i Zoran“.

Direktor vrtića „Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović, rekao je da prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u RS postoji inkluzija, odnosno uključivanje djece sa smetnjama u razvoju u redovan vaspitno-obrazovni program.

„U našem vrtiću u proteklom periodu bilo je dosta djece sa smetnjama o razvoju koje smo pokušali da uključimo redovan program, izrađujući IVOP ili individualni vasppitno-obrazovni program za tu djecu, u saradnji sa stručnim saradnicima i vaspitačima koji rade toj grupi. Naša želja je, naravno, da pružimo podršku toj djeci, ali i njihovim roditeljima da, kroz organizovan vid vaspitno-obrazovanog rada, djeca napreduju u svom razvoju“, istakao je Vujanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE za 20. maj: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Danas, zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju...

VRIJEME DANAS promjenljivo i nestabilno

Nastavlja se promenljivo i nestabilno vreme. U prvom delu dana suvo uz sunčane periode, a popodne oblačno uz...

Košarkaši Crvene zvezde osvojili titulu u regionalnoj ABA ligi

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su titulu u regionalnoj ABA ligi. Crveno bijeli su u trećoj utakmici finalne serije pobijedili...

Otvoren prvi sajam ljepote i zdravlja u Bijeljini (foto)

Prvi sajam ljepote i zdravlja pod nazivom „Beyond beauty“ otvoren je  u hotelu „Drina“ u Bijeljini. Sajam će...