“MALA MOJA, TI U PLAVOJ BLUZI” Zbog pjevanja policajki bećar bi mogao da završi u zatvoru

Datum:

Share post:

Nešto više od tri godine nakon što je saslušao oslobađajuću presudu sudije Prekršajnog suda Osijeka, Stalne službe u Valpovu, Dunje Bertok kojom ga je oslobodila krivice zbog pjevanja bećarca policijskoj službenici Mariji Iličić, najpoznatiji domaći bećar i član HKUD-a Valpovo 1905, Branimir Čolaković iz Šaga, ovih dana je bio neugodno iznenađen kada mu je stigao novi sudski poziv za glavnu raspravu u slučaju “Bećarac”, koji ide na – ponovno suđenje.

Odlučio je tako sredinom oktobra Visoki prekršajni sud RH prihvativši žalbu Policijske uprave osječko-baranjske, Policijske stanice Belišće, na oslobađajuću presudu, zbog “pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”.

Iduće nedjelje će se tako ponovo pokušati rasvijetliti okolnosti događaja od 28. juna 2015, na Ljetu valpovačkom, kada se dogodio istinski presedan i u istoriji hrvatske etnomuzikologije i pravosuđa, odnosno neko je na sudu završio zbog – pjevanja bećarca.

Vrckavi stihovi

Čolakovića terete da se činom pjevanja bećarca policijskoj službenici ogriješio o Zakon o ravnopravnosti polova, a kasnije mu je optužnica nadopunjena i novom optužbom – da je tim činom uvrijedio i omalovažio policijsku službenicu prilikom vršenja službe, za što je predviđena i zatvorska kazna u trajanju do 30 dana, piše Glas Slavonije.

TESTNA REKLAMA

Podsjećamo da je posljednje nedjelje u junu 2015, kada se tradicionalno održava najveća kulturna manifestacija amaterskog stvaralaštva Valpovštine – Ljeto valpovačko, Branimir Čolaković kao član domaćeg HKUD-a Valpovo, učestvovao u mimohodu folklornih grupa ulicama Valpova. Kada je prolazio u blizini policijske službenice koja je obezbjeđivala skup, pjevajući različite bećarce Čolaković je zapjevao i bećarac: “Mala moja, ti u plavoj bluzi, priđi bliže pa mi se nag**i. Što j‘ u pjesmi to se pjevat‘ smije, lud bi bio ko bi zamjerio!”

Čolaković i danas tvrdi da mu pjevanje bećaraca tada, kao i u bilo kojoj drugoj prilici, nije imalo za cilj vrijeđanje bilo koga, jer je poznato da bećarac forma čiji smisao i jest da bude lascivan, dvosmislen, vrckav, i rijetko kad je upućen samo jednoj osobi, te služi za uveseljavanje većeg broja ljudi. Oduvijek je znano da od bećarca nitko nije pošteđen, jer on je svojevrsna tribina na kojoj se mogu pronaći apsolutno svi.

“Lud bi bio ko bi zamjerio”

U Policijskoj stanici Belišće su nakon pritužbe svoje službenice Marije Iličić odlučili da reaguju i prvi put u istoriji podignu optužnicu koja je u pitanje dovela budućnost opstanka ovog segmenta slavonske muzičke tradicije.

Čolakovićev advokat Goran Mrkić od pokretanja postupka uporno tvrdi kako u svojoj karijeri nije imao neobičniju i apsurdniju optužnicu, za koju je ispočetka mislio da je neslana šala.

– Dodatno me je zabrinulo obrazloženje Visokog prekršajnog suda u kojem se navodi da “tužilac ispravno ističe i da opisano ponašanje okrivljenika ukazuje na to da je isti prešao granicu smisla pjevanja bećarca”. A ja vas pitam gdje se nalazi i ko je propisao tu granicu kada je bećarac u pitanju – rekao je Mrkić.

Ogorčen je i što se u rješenju istog suda nigdje ne spominje i drugi stih bećarca koji glasi: “Što j‘ u pjesmi to se pjevat‘ smije, lud bi bio ko bi zamjerio!”, što baca drugačije svjetlo na cijelu priču.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 1,50-2,00 KM CRNI LUK kg 1,50 KM BIJELI LUK kg 8,00-10,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...

VRIJEME DANAS tokom dana vedro uz povremeno sunce, predveče kiša

Ujutru pretežno oblačno, na jugu i zapadu pretežno vedro i hladno jutro. Tokom dana pretežno suvo uz sunčane...

Borba za Petrovića u Bijeljini biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE

Zbijanje redova oko gradonačelnika Bijeljine: Borba za Petrovića biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE Skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD,...

VUČIĆ: Srbija mora da ide u pregovore o KiM inače će da bude zgažena

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio...