Majevičkom pjesniku Slobodanu Joviću za knjigu ,U kostreti’ je uručena nagrada, koja se sastoji od novčanog iznosa, plakete i objavljivanja knjige u Srpskoj književnoj zadruzi.

Joviću je pomenuto priznanje, čiji je on prvi dobitnik, uručila u Kučevu član žirija Marija Radić.

Nagradu je ustanovila Narodna biblioteka „Stevan Raičković“ uz podršku Opštine Kučevo, Ministarstva kulture Republike Srbije i Srpske književne zadruge.

“Hvala Suncu, Zemlji, travi, hvala vazduhu što je plav, hvala Raičkovićevoj poeziji što nas je sabrala, danas i ovdje i što je opstala do dana današnjeg, kao stabilna tačka srpske književnosti i kulture, dovoljno snažna da obasja i simbolički podrži stvaralaštvo savremenih autora”, rekao je Slobodan Jović, prvi laureat nagrade ,Stevan Raičković’ u svojoj besjedi prilikom dodjele.

On je istakao da je Stevan Raičković jedno od najznačajnijih imena srpske poezije druge polovine dvadesetog vijeka i izrazio zadovoljstvo što je prva nagrada dodijeljena njegovoj knjizi ,U kostreti’.

“Drago mi je što mu se njegov zavičaj Neresnica i Kučevo odužuju na adekvatan način, a veoma mi znači što će se u Srpskoj književnoj zadruzi pojaviti moja knjiga. Ova nagrada, na neki način, znači povezivanje Homolja i Majvice i raduje me što se posredstvom onog što ja radim, u pozitivnom kontektstu čuje za Majevicu i neke lijepe stvari koje se događaju u ovdašnjoj kulturi”, saopštio je Jović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име