LOPARE: SLUŽEN PARASTOS ZA 104 MIROSAVAČKA MUČENIKA (foto)

Datum:

Share post:

Na praznik Svetog Stefana Dečanskog – Mratindan u Spomen-crkvi u Pukišu kod Lopara, koja je posvećena Svetom Sisoju, kao spomen na 104 Mirosavačka mučenika, služena je liturgija.

Liturgiju je predvodio protojerej-stavrofor Stevo Jović uz sasluženje protojerej-stavrofora Dragana Jezdića, jereja Bojana Krstanovića i nadležnog sveštenika jereja Branka Erića.

Potom je u obližnjem Memorijalnom centru „Stara voda“ u Pukišu služen parastos kod spomenika za 104 žrtve iz sela Mirosavci, koje su ustaše na zvjerski način likvidirale 26. novembra 1941. godine.

Među žrtvama je bilo najviše djece i mladića, a najmlađa žrtva je bila beba od 6 mjeseci.

Parastosi su služeni i svim poginulim borcima Drugog svjetskog i Odbrambeno-otadžbinskog rata iz sela Pukiš.

„26. Novembra 1941. godine pogubljene su i zatrvene čitave familije iz Mirosavaca “, rekao je protojerej-stavrofor Stevo Jović.

On je kao primjer naveo familiju Jovanović iz koje je stradalo preko 60 članova, te istakao da ima još mnogo sličnih stratišta na Majevici, koja se ne smiju zaboraviti.

„Naša je dužnost i obaveza da se sjećamo nevino postradalih svih žrtava iz našeg naroda i to ćemo uvijek činiti“, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

On je kazao da treba poštovati i žrtve drugih naroda, uz zajedničku izgradnju mira i budućnosti u kojoj se neće ponoviti slične situacije.

Sveti Stefan Dečanski je preslava crkve u Pukišu.

U njenoj kupoli je oslikana i freska sa likovima koji simbolizuju 104 Mirosavačka mučenika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Aleksandra Rikanović, Mihailo Vlačić i Đorđe Babić – Ljubav prema muzici koja se rodila u djetinjstvu, traje i dan danas

Aleksandra Rikanović, Mihailo Vlačić i Đorđe Babić bili su gosti emisije „Pjesma za tebe“ i uljepšali veče pratiocima...

AMERIČKE SANKCIJE GASE RAČUNE U BANKAMA: Pod udarom brojne firme i pojedinci u Srpskoj (foto)

Banke u Republici Srpskoj ovih dana gase račune svim fizičkim i pravnim licima  koja su se našla pod...

BIJELJINA: Vaskršnji turnir u gađanju letećih meta u Donjem Crnjelovu

U organizaciji Lovačkog udruženja „Crnjelovo“, 4. maja 2024. godine održaće se turnir u gađanju letećih meta, u ekipnoj...

Bijeljinskom Radniku bod u Zvorniku

Lider fudbalskog šampionata Republike Srpske, bijeljinski Radnik nije uspeo ni u drugom meču sa Drinom iz Zvornika da...