U Centru za kulturu Lopare je potpisan Protokol o saradnji između opštine Lopare i Matice srpske u okviru obilježavanja Dana Republike Srpske.

Protokol je u ime opštine Lopare potpisao načelnik Rado Savić.

Nakon potpisivanja Protokola, upriličen je razgovor o dvovjekovnom djelovanju Matice koji je predvodio Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

„Ovo je peti protokol koji je potpisan u Republici Srpskoj, sa ciljem povezivanja svih prostora na kojima se stvara srpska kultura. Večerašnje potpisivanje saradnje u Loparama je obavljeno u okviru Dana Republike Srpske, što je razlog više zašto je ovo važan korak u očuvanju srpske kulture i tradicije“, rekao je generalni sekretar Matice srpske Milan Micić.

Načelnik Rado Savić je izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Protokola, ističući da je ova saradnja veoma značajna za opštinu Lopare.

„Riječ je o koraku ka saradnji opštine Lopare sa jednom od najznačajnijih institucija kada govorimo o očuvanju srpske kulture i književnosti.

Vjerujem da će ova saradnja značajno doprinijeti razvoju kulturnog života u Loparama, jer Matica srpska je institucija koja nam može pokazati kako obogatiti i pospješiti kulturnu ponudu naše opštine“, izjavio je načelnik Rado Savić.

Matica srpska predstavlja najstariju srpsku književnu, kulturnu i naučnu instituciju.

„Matica srpska ove godine obilježava 200 godina časopisa Letopisa Matice srpske, najstarijeg književnog časopisa u Evropi koji izlazi u kontinuitetu, a za dvije godine obilježiće se i dva vijeka postojanja Matice Srpske“, istakao je Zoran Đerić, upravnik Sprskog narodnog pozorišta.

U okviru potpisivanja Protokola o saradnji, a povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, sutra će biti održano i Književno veče u Centru za kulturu, sa početkom u 18.00 časova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име