Jedan je od najstarijih pčelara u Srpskoj, a teret godina kaže da ne osjeća. Još vidi bez naočara, a vozi i automobil i njime često odlazi u rodni Zvornik, gdje uzgaja pčele.

Novaković, koji je i predsjednik Udruženja pčelara “Semberija”, kaže da u svom pčelarskom stažu, dugom više od 50 godina, ne pamti lošije prinose.

– Pčelarstvom se bavim otkako znam za sebe, a ova godina je jedna od najlošijih za pčelare. Imam 60 sanduka pčela i prinosi su veoma mali. Nisam izvadio ni kilogram meda. Slična situacija je i kod drugih pčelara, meda skoro da nema – naveo je Novaković i dodao da su mu se žalili i pčelari u susjednim opštinama na skoro identičnu situaciju.

Pčelari, kaže, polažu nadu u trenutnu ispašu pčela jer je sada aktuelna lipa.

TESTNA REKLAMA

– Otežavajuća je okolnost što su velike vrućine i isparavanje zemljišta. Ipak, prihrana je obavezna, pčele se moraju hraniti. Rojeva ima, ali meda nema – kaže ovaj iskusni pčelar i dodaje da i ono meda što su pčelari uspjeli da izvuku ne obećava kvalitetom. Ipak, iskustvo u pčelarstvu ovog čovjeka naučilo je da vodi praktičnu računicu.

– Na lageru imam skoro tonu izvrcanog meda. To je zato što prethodnih godina nisam htio da spuštam cijenu, uvijek držim na 15 maraka. To će mi se izgleda isplatiti ove godine – kaže on.

Zbog ovakve situacije na tržištu će najvjerovatnije doći do skoka cijena meda. Trenutne cijene u Semberiji su od 12 do 20 maraka po kilogramu, u zavisnosti od vrste meda.

– Moje pčele su u Kiseljaku kod Zvornika, u mom rodnom kraju. Nekada sam imao mnogo više košnica, čak 180, a sada zbog godina, održavam ovaj posao iz ljubavi, ali i zdravlja. Ujutro ustanem, pa prvo obiđem pčele. Oko njih se zabavim nekoliko sati, ima tu posla ko hoće da radi. U Bijeljini sam često zbog posla u udruženju i savjetovanja onih koji žele da se bave pčelarstvom – kaže ovaj iskusni pčelar, koji ima 87 godina.

Pamti i drugačija vremena, a i sada čuva jednu od starih pčelinjih košnica.

– Nekada se pčelarilo u takozvanim “pletarama”. Ipak, meda nije bilo kao u današnje vrijeme, ali je zato voska bilo napretek, još da se znalo mjeriti na vagu! Mjerili smo na kantar. Znalo se desiti da iz jedne košnice izvučemo samo čašicu meda i šoljicu voska. Vosak je tada bio veoma skup, posebno oko zadušnica, kad su se pravile svijeće – prisjetio se početaka u pčelarstvu.

Savjeti

Ljubo Novaković kaže da posla za pčelare ima tokom cijele godine.

– Sada treba voditi računa da se ne ispuštaju pčele i da rojevi ne odu. Treba pomalo davati prihranu jer je paša slaba – savjetuje Novaković, koji je prošle godine izgubio 40 košnica. Ono sa čim se svaki pčelar susreće, ističe Novaković, jeste pojava grabeži ili “pljačke” u pčelinjaku. Javlja se u rano proljeće ili u kasno ljeto, kada pčelinja paša posustaje.

Izvor: glassrpske.com