U hotelu „Drina“ u Bijeljini danas je održana prezentacija LG toplotnih pumpi koje se koriste, prije svega, za zagrijavanje i hlađanje porodičnih kuća, uz korištenje minimalnog utroška struje i spoljašnjeg vazduha.

Dragan Savić, vlasnik i direktor firme „Royal Company“ istakao je da su iz godine u godinu ovi uređaji sve traženiji na tržištu, naročito s obzirom na činjenicu da veliki broj lokalnih zajednica subvencioniše nabavku toplotnih pumpi, među kojima je i Grad Bijeljina.

„Mi smo jedan od uvoznika i distributera LG-ja za BiH, komercijalnog programa klima uređaja i kućnih klima uređaja. U okviru komercijalnih klima uređaja su i toplotne pumpe, o kojima smo danas najviše govorili, a mogu reći da one sve više preuzimaju primat kada je riječ o grijanju/hlađenju. Velika je stvar što mnoge opštine i gradovi u BiH daju subvencije na kupovinu toplotnih pumpi, ali i neke banke koje ne računaju kamatu na kredit“, istakao  je Savić.

Prezentacije poput današnje, do sada su organizovane jednom godišnje, međutim, zbog sve većeg interesovanje, iste će u narednom periodu biti češće organizovane, odnosno, nekoliko puta u toku godine.

Naime, danas je u Bijeljini predstavljen poseban LG uređaj – toplotna pumpa „Therma V“, koja se koristi za grijanje i hlađenje.

Nebojša Mišić, koji je zadužen za prodaju toplotnih pumpi, rekao je da su nekada ovakvi uređaji bili budućnost, a danas su sadašnjost i često su u upotrebi na našim prostorima.

„Danas su ovakvi uređaji sve više cenovno prihvatljivi, automatizovani su, što znači da možete da ih uključite putem mobilnog telefona i da vas dočeka topao dom. Jedan kilovat uložene energije pruža četiri-pet kilovata toplotne energije, što znači da je grejanje na ovakav sistem pet puta jeftinije od nekih drugih vidova i da se isplati za dve sezone“, objašnjava Mišić.

LG „Therma V“ ima jednu spoljnu jedinicu, a pun kapacitet daje do spoljašnje temperature od minus 15 stepeni Celzijusovih.
„Ukoliko je kapacitet devet kilovata, vi imate toliko garantovano grejanje zimi sve dok je temperatura napolju do minus 15 stepeni Celzijusovih. A ako temperatura ide do čak minus 25, i tada je grejanje osigurano, ali sa nešto manjom snagom. Spoljnu jedinicu možete povezati i na postojeći sistem, a treba istaći da su ove toplotne pumpe veoma tihe u radu, oko 50 decibela tokom dana, odnosno 35 decibela u toku noći“, zaključio je Mišić, ističući da je to još jedna od prednosti toplotnih pumpi.
LG „Therma V“ uređaji postali su izuzetno popularni, čak i kada je riječ o postavljanju na zgradama, jer zauzimaju tek nešto više prostora od običnih klima uređaja.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име