LAZIĆ, SEKRETAR LS RS: Sve više lovaca iz inostranstva želi da lovi u Srpskoj

Datum:

Share post:

U LOVAČKOM SAVEZU REPUBLIKE SRPSKE u 2022. godini urađeno je dosta, a mnogo je i planova.
Sve više lovaca iz inostranstva želi da lovi kod nas.

U razgovoru za „Semberija info“, sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske, Živojin Lazić ukazao je na brojne projekte koji su u okvirima saveza realizovani u 2022. godini i još nekoliko planiranih za ovu godinu.

Lovački savez Republike Srpske okuplja više od 25.000 lovaca raspoređenih u više od stotinu lovačkih udruženja. Prethodnih godina su planski ulagali u lovnu infrastrukturu (hranilišta za divljač, lovačke domove, čeke/osmatračnice, sistem nadzora divljači i lovokradica…) kako bi imali što bolje uslove za obavljanje svojih zadataka. Kao rezultat dobrog gazdovanja lovištima, javio se veliki interes lovaca iz inostranstva, prvenstveno Austrije i Njemačke da dođu i love u Republici Srpskoj.

– U toku je završna faza instalisanja informacionog sistema našeg Lovačkog saveza. Ovaj sistem smo razvili u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS, a kada se u njega unesu svi podaci, imaćemo na jednom mjestu, objedinjene podatke o svakom lovcu, o svakom lovačkom udruženju i stanju divljači u lovištima. Ovaj sistem nema ni jedan lovački savez u okruženju, a mi smo ga napravili sa jasnim ciljem. Naime, dugo se razmatra priča o lovnom turizmu, dok istovremeno imamo mnogo upita iz inostranstva u tom pogledu. Nedavno smo imali zahtjev jedne televizije iz Slovenije da snimi nekoliko emisija na temu lovstva u Srpskoj. Tako da privodimo kraju izgradnju kompletnog sistema koji će podržati razvoj lovnog turizma, a preko njega i razvoj svakog pojedinačnog lovačkog udruženja našeg saveza“, rekao je za ,,Semberija info’’ Živojin Lazić, pojašnjavajući da će zainteresovani za lovni turizam preko informacionog sistema u najkraćem roku dobiti informaciju o tome gdje i šta mogu loviti, pod kojim uslovima, ko je kontakt na terenu i sve ostale potrebne podatke.


 Pored informacionog sistema, lovcima u Republici Srpskoj će veliko olakšanje donijeti još jedan projekat Lovačkog saveza Republike Srpske. Naime, štete koje divljač pravi učesnicima u saobraćaju predstavljaju pitanje koje je u prethodnom periodu zadavalo mnogo problema lovačkim udruženjima. Stotine hiljada maraka su padale na teret udruženja, a posredno i Lovačkog saveza Republike Srpske. Kako bi riješili i ovaj problem Lovački savez je krajem prošle godine zaključio ugovore o osiguranju lovaca, lovnih objekata i šteta u saobraćaju sa ,,Dunav’’ osiguranjem doo Banjaluka čime će u 2023. godini lovačka udruženja biti pošteđena brige oko isplate šteta nastalih u saobraćaju a u kojima je učestvovala divljač.
– Radi se o velikom i kapitalnom projektu. Ovim činom smo skinuli sa lovačkih udruženja veliki teret i omogućili im da lakše obavljaju svoju glavnu zadaću“, rekao je za „Semberija info“ sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske.


 U cilju razvoja i unapređenja lovstva, Lovački savez Republike Srpske baštini blisku saradnju sa naučnim ustanovama, sa Šumarskim fakultetima iz Banjaluke i Beograda, Veterinarskim institutom „Vaso Butozan“ iz Banjaluke, poljoprivrednim fakultetima…

– Ponosni smo na saradnju sa naučnim radnicima iz ovih institucija. Naša saradnja na zaštiti i unapređenju lovstva donijela je obostranu korist: njima nove podatke sa terena i nova saznanja u teoriji a nama konkretne mjere koje naši lovci preduzimaju kako bi povećali broj i kvalitet divljači u Republici Srpskoj. Primjera radi, klimatske promjene kojima svjedočimo jako utiču na divlje životinje, na njihov razvoj i opstanak. Svjedoci smo da nije ni jesen kad je bila, da nije ni proljeće kad je bilo. Sve se mijenja, pa se i ciklusi reprodukcije divljači mijenjaju. Tako da u saradnji sa naučnicima i mi prilagođavamo svoje pravilnike stanju na terenu kako bismo i u ovakvim novim okolnostima sačuvali našu divljač“, istakao je Živojin Lazić.
 
Još jedan veliki projekat Lovačkog saveza biće realizovan tokom 2023. godine. Naime, u saradnji sa Tehničkim remontom ,,Bratunac’’ i lovačkim udruženjima biće izvršen pregled i servisiranje lovačkog naoružanja svakog lovca člana Lovačkog saveza Republike Srpske.

Na ovaj korak su se odlučili kako bi spriječili slučajeve povređivanja zbog neispravnog naoružanja, što je ranije bio čest slučaj, ali i kako bi osigurali da svi lovci imaju ispravno i bezbjedno lovačko naoružanje. Prema planu, do maja 2023. godine završiće se pregled i servisiranje lovačkih pušaka koji imaju olučenu cijev, jer tada počinje sezona lova na visoku divljač. Puške koje se koriste za odstrijel niske divljači biće servisirane do jeseni ove godine, odnosno do početka sezone lova na ovu vrstu divljači.
 
Odlična saradnja Lovačkog saveza RS i Kompanije „TRB“


 Već nekoliko godina traje saradnja Lovačkog saveza Republike Srpske i Tehničkog remonta ,,Bratunac’’ (TRB). Ove godine, iz fabrike Despota i Vihora stiglo je pet poklona za mlade lovce. Radi se o lovačkim puškama koje su uručene petorici lovaca sa područja cijele Republike Srpske.

U prostorijama Lovačkog saveza Republike Srpske svoje poklone su preuzeli Bojan Sailović iz Obudovca i Pavle Vajić iz Crkvine, dok je Mićić Milena svoju lovačku pušku preuzela na lovačkoj večeri koju je 29. januara organizovalo LU „Partizan“ iz Donje Trnove. Dvije preostale puške, biće preuzete kada mladi lovci polože lovački ispit.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RAZVOJNA AGENCIJA BIJELJINA: Za podsticaj razvoja privrede planirano 400.000 KM

Razvojna agencija Bijeljine plasiraće u toku godine 400.000 KM za podsticaj razvoja privrede, navedeno je u programu rada...

BIJELJINA: Sve spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici „Sveti Vračevi“

Sve je spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici "Sveti Vračevi" U petak, 31.03.2023. U godini JZU Bolnica "Sveti...

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

GEOTERMALNI IZVORI - BOGATSTVO BIJELJINE - VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA - KUCNUO JE...

BOLNICA BIJELJINA: BEZ LISTI ČEKANJA KOD KARDIOLOGA (video)

Kardiolozi bijeljinske bolnice dobrovoljno su donijeli odluku da tokom ove sedmice, bez finansijske nadoknade, rade duple smjene kako...