Jedna od zanimljivih graditeljskih formi karakteristična za ove prostore i period od XVI do XIX vijeka su svakako takozvane kule i odžaci.

Dok je u srednjem vijeku vlastela boravila u utvrđenim dvorovima i gradovima, tokom osmanske dominacije ti gradovi su pretvoreni u vojna utvrđenja a turski feudalni gospodari, takozvane spahije su na svojim imanjima gradili posebne kamene građevine koje su bile sličnog oblika i namjene kao i građevine u prethodnom periodu. U narodu su se ove građevine, koje su građene od kamena na više spratova nazivale – kule. One su uobičajeno zidane sa propratnim zgradama, po pravilu jednospratnim, koje su se zvali – odžaci ili konaci.

Takvih kula je bilo i na području grada Zvornika.

U Kozluku se nalazila kula sagrađena u drugoj polovini XVII vijeka. Srušena je 1878. godine a od njenog materijala je sagrađen mekteb.

U Kučić-Kuli se takođe nalazila kula sa propratnim odžakom.

Za kulu u Pilici ima više istorijskih izvora (1711.g, 1789.g). Tako i neki zaseoci u Pilici nose naziv Kulina, Kula. Ova kula je napuštena prije 1879. godine.

U Roćeviću se nalaze ruševine jedne kule ali o njoj nema nikakvih zvaničnih podataka.

Slično je i sa kulom u Tabancima gdje se danas vide samo njeni tragovi.

O kuli u Skočiću ima više istorijskih izvora. Veže se za poznatu zvorničku porodicu Begzadića. Naime ovu kulu je sagradio Smail-beg Begzadić početkom XIX vijeka, koji je opjevan u epskoj narodnoj pjesmi a koju je zabilježio Vuk Karadžić.

U toj pjesmi se govori o smrti Smail-bega koga je ubio Fidahić – kapetan Zvornika tog doba. Osim glavne kule u Skočiću je postojao odžak i još jedna kula. Obje kule su prestale da se koriste za stanovanje 1898. i 1899. godine. Pod zubom vremena one su propale do njihovog konačnog urušavanja početkom 90-ih godina prošlog vijeka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име