Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić najavio je da će do Nove godine biti donesen pravilnik o načinu i držanju svinja u Srpskoj i da će svi koji su u sistemu kontrole dobiti 70 % podsticaja od države za nabavku priplodnih nazimica.

On je poslije jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja izjavo kako je stanje u poljoprivredi složeno zbog afričke kuge svinja i nezapamćenih oluja. Ipak je uvjeren da će agrarni budžet od 180 miliona KM sigurno odgovoriti na sve zahtjeve.

On je istakao da je cilj da u Republici Srpskoj postoji samoodrživost, te da sve ono što se proizvede bude konkurentno sa cijenom.

Svjestan sam da su pojedine grane poljoprivredne proizvodnje ugrožene prekomjernim uvozom, ali budžet od 180 miliona KM, koji nikada nije bio veći, i dinamika isplate daju sigurnost – kaže Minić.

Kada je riječ o jesenjoj sjetvi, Minić je rekao da 500 KM podsticaja po hektaru u ovom momentu podrazumijeva troškove sjemenske robe i mineralnog đubriva, kao i da će sjetva biti između 20 i 30 odsto manja nego prethodnih godina.

On je podsjetio da je u Srpskoj u okviru kapitalnih investicija kupljeno više od 850 traktora, od čega je više od 650 novih, što će znatno uticati na ekonomičnost, način rada i konkurentnost domaćih poljoprivrednih proizvođača na tržištu.

Minić je rekao da je u projektu sa Vladom Mađarske ove godini uloženo skoro 200 miliona KM u kapitalne investicije kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji.

S druge strane, jedan od prjedloga poljoprivrednika je ograničavanje trgovačkih marži na osam odsto za sve proizvode koje stimuliše resorno ministarstvo u vidu nabavke mehanizacije, repromaterijala i svega ostalog.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име