Kuća Bauerovih u Bijeljini

Datum:

Share post:

Jedna od najljepših njemačkih i austrougarskih građevina u Bijeljini nalazi se u Ulici patrijarha Pavla, na njenom samom uglu, prekoputa gradskog parka, a to je čuvena kuća Bauerovih.

Izgradila je 1909. godine jedna od najpoznatijih bijeljinskih trgovačkih porodica. Treba podsjetiti i na kviz beogradske televizije “Sam protiv svih”, kojeg je vodio Ivan Bauer, direktni potomak te porodice.

Bauerovi su dali veliki doprinos Bijeljini, ne samo u ekonomiji, nego i u kulturi. Prvi Bauer, Johan, sa suprugom Italijankom, Viktorijom Kordiljano, u Bijeljinu je došao iz Novog Sada, gdje je rođen, 1890-ih godina, prepoznajući odlične uslove za razvoj trgovine koji se stvaraju na ovom području. Iz tog braka rođeno je osmoro djece, šest kćerki, te dva sina blizanca.

S obzirom na to da je Viktorijin brat bio investitor i arhitekta zgrade u kojoj su živjeli, ona se odlikuje mediteranskim stilom i prozračnošću. Iz jedne od najbogatijih familija u Bijeljini potiče i Marija Bauer, udata Đorđević, čuveni prevodilac i pisac. Jedna je od značajnih žena u istoriji Semberije i prva Bijeljinka koja je bila univerzitetski profesor. Određeno vrijeme živjela je u Francuskoj, gdje je dobila diplomu tamošnjeg univerziteta, a radni vijek provela je u Beogradu, gdje je i sahranjena. Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini zavještala je bogatu privatnu biblioteku, rukopise, violinu i svoj portret. Zahvaljujući Marijinom prevodilačkom umijeću, mnoga djela postala su dostupna i na srpskom jeziku. Imala je književni dar koji se posebno vidi u njenim prevodima poezije, koju je i sama pisala.

Jedna od sestara iz porodice Bauer, Alisa, bila je udata za čuvenog bijeljinskog veterinara Joakima Perendiju, začetnika veterinarske prakse u Semberiji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Turistička organizacija Grada Bijeljina

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Srpska bogatija za 16 beba

POVEZANE VIJESTI

Srpska bogatija za 16 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 16 beba, sedam djevojčica i devet dječaka. U Doboju je...

Prije 15 godina Samsung je predstavio svoj prvi Android smartfon

Samsung je najveći smartfon brend na svijetu i tu krunu drži već više od decenije. A sve je...

Zemljotres jačine 4,5 stepeni sinoć pogodio Bihać

Zemljotres jačine 4,5 stepeni pogodio je večeras oblast kod Bihaća, javio je Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC). Potres se...

VRIJEME DANAS oblačno uz povremene sunčane periode

Ujutru i prepodne na jugu oblačno uz povremenu kišu, u ostalim predelima suvo uz sunčane periode. Tokom jutra...