KRIVIČNA PRIJAVA i protiv Instituta za javno zdravstvo RS

Datum:

Share post:

Transparensi internešnal u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je krivičnu prijavu  Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv rukovodstva Instituta za javno zdravstvo RS zbog spornih nabavki medicinske opreme od nekvalifikovanih ponuđača.

Institut je tokom aprila ove godine putem pregovaračkog postupka nabavljao medicinske zaštitne maske od firme Procontrol iz Banjaluke koja se bavi arhitektonskom i inžinjerskom djelatnošću, kao i medicinsku zaštitnu opremu od turističke agencije Travel4Fun.

– Ni jedna ni druga firma nemaju dozvolu za promet medicinskim sredstvima, iako se takav uslov tražio tenderskom dokumentacijom koju je Institut dostavio TI BiH. Bez obzira na ove uslove, Institut je na tri odvojena pregovaračka postupka pozvao nekvalifikovane ponuđače, zbog čega postoji osnov sumnje da su time počinjena krivična djela Nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima i Nesavjestan rad u službi – navode u TI BiH.

Kako tvrde, Institut je početkom aprila dodijelio dva ugovora firmi Procontrol za nabavku zaštitnih maski i zaštitnih odijela – jedan vrijedan 345.000, a drugi 1,65 miliona KM bez PDV.

– U oba postupka uslovi su bili da je ponuđač registrovan za obavljanje djelatnosti, kao i to da ima dozvolu Agencije za lijekove BIH. Pozvan je samo ovaj ponuđač, iako nije imao dozvolu te  Agencije, a Zakon o javnim nabavkama jasno propisuje da je poziv mogao biti upućen samo kvalifikovanom ponuđaču i da se uslovi moraju unaprijed utvrditi – objasnili su u TI BiH.

Kako dalje navode, oba ugovora su dodjeljena firmi Procontrol, a o tome je na portalu Agencije za javne nabavke objavljeno obavještenje 6. aprila.

– U međuvremenu jedan ugovor od 1,65 miliona je raskinut uz obrazloženje da „Procontrol nije ispoštovao rok isporuke“. Vlasnik Procontrol d.o.o. jedan je od suvlasnika kompanije „MMSCODE“ koja dobija milionske poslove u Republici Srpskoj iz oblasti softverskih usluga, a jedan od skorijih ugovora je nabavka radara za potrebe MUP RS vrijedna 10 miliona KM – tvrde u TI.

U gotovo istom slučaju krivična prijava podnesna je i zbog sklapanja ugovora vrijednog 2,38 miliona KM o nabavci medicinske zaštitne opreme sa turističkom agencijom Travel4Fun.

Tenderskom dokumentacijom koja je u posjedu TI BIH takođe je traženo da ponuđač bude registrovan za tu djelatnost i da posjeduje dozvolu Agencije za lijekove BIH.

TI BIH je od Agencije za lijekove dobio zvaničnu potvrdu da Travel4fun nema dozvolu za promet medicinskim sredstvima, ali je ovoj firmi ipak dodijeljen ugovor, o čemu je objavljeno obavještenje na portalu javnih nabavki 29. aprila ove godine.

– Iz Instituta su naknadno saopštili da je Travel4Fun bio dio grupe ponuđača sa firmom Promeding d.o.o. iz Laktaša koja ima dozvolu Agencije, ali ona se ne pominje u obavještenju Instituta na portalu javnih nabavki – tvrde u TI BiH.

O tome je objavljena i odluka na sajtu Instituta iz koje je vidljivo, kako tvrde, da je postupanje Instituta bilo nezakonito.

– U dokumentu se navodi da je poziv za učešće u ovom postupku upućen samo nekvalifikovanom ponuđaču Travel4Fun, a da se na sastanku o uslovima ponude 10. aprila pojavila i firma Promeding – navode u TI BiH.

Član 28. Zakona o javnim nabavkama izričito zabranjuje ovakvo postupanje, jer se na pregovore pozivaju isključivo ponuđači za koje se prethodno utvrdi da ispunjavaju uslove, pa njihovo pojavljivanje sa firmom koja je možda ispunjavala uslove u tom trenutku nema značaj u ovom slučaju.

– Štaviše, indikativno je da se Promeding d.o.o. ne pominje u odlukama objavljenim na portalu javnih nabavki iz kojih je javnost i saznala za ove slučajeve, zbog čega postoji sumnja da je naknadno navedena kako bi se opravdalo zaključivanje ovih ugovora, na šta je TI BiH takođe ukazao u krivičnoj prijavi – zaključuju u TI BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ŽRK “RADNIK” IZ BIJELJINE KORAK BLIŽE TITULI

ŽRK "RADNIK"- ŽRK "BORAC" 30:29 (17:16) U derbiju kola 1.lige Republike Srpske za žene, koji je danas odigran u...

Episkop Fotije u Ugljevičkoj Obriježi: Duhovna radost Božjeg naroda

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da su post i molitva potrebni svima te da se treba...

Ko će biti kandidat SNSD za gradonačelnika Bijeljine? (foto)

Opozicija u Banjaluci na predstojećim izborima za gradonačelnika izlazi za sada u najmanje dvije kolone, a što će...

Bijeljinskom Radniku u goste dolazi BSK iz Banjaluke

Fudbalski klub Radnik, nakon pobjede u Laktašima, u nedjelju očekuje novi izazov, jer im u goste dolazi FK...