Kraj šiframa na Guglu?

Datum:

Share post:

Gugl je uveo alternativu lozinkama koju naziva „Passkey“ ili pristupni ključevi. Pristupni ključevi omogućavaju korisnicima da se, umjesto uz pomoć lozinke, prijavljuju na različite servise na isti načnin na koji otključavaju svoj uređaj – otiskom prsta, skeniranjem lica ili PIN-om.

„Passkey“ je standard koji je Gugl razvio u saradnji sa Eplom i Majkrosoftom i alijansom FIDO, a funkcioniše na svim uređajima koji podržavaju biometrijsku autentifikaciju, prenosi „Nova.rs“.

Pristupni ključevi pružaju veći stepen sigurnosti u odnosu na tradicionalne lozinke, budući da se biometrijski sistem autentifikacije mnogo teže „probija“ ili falsifikuje, tvrde iz kompanije.

Pristupni ključevi se ne dijele sa Guglom, već postoje samo na vašim uređajima, što pruža dodatnu zaštitu od napada, a mogu zamijeniti i druge sisteme prijave kao što su 2FA ili SMS potvrda.

Nakon što dodate pristupni ključ na svoj nalog, Jutjub, Gmail i drugi Guglovi servisi će ga tražiti svaki put kad se ponovo prijavite ili kad god otkrije neku sumnjivu aktivnost.

Gugl napominje da opciju ne treba koristiti na uređajima koji se dijele sa drugim ljudima jer na taj način svako može dobiti pristup vašem nalogu.

„Verge“ prenosi da se korisnici već danas mogu prebaciti na novi sistem autentifikacije, prenosi „Danas“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: danas

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Dragiša se uspješno oporavlja“ Vučić posjetio ranjenog Srbina na Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je u bolnici Dragišu Galjaka, koji je ranjen u neredima na Kosovu i...

ĐOKOVIĆ PRESTIGAO NADALA Samo Borg na putu do novog rekorda

Pobjeda srpskog tenisera Novaka Đokovića u 3. kolu Rolan Garosa značila je da je nadmašio Španca Rafaela Nadala...

Na današnji dan – 3. jun

Danas je subota 3. jun, 154. dan 2023. Do kraja godine ima 211 dana. 1098. - Poslije petomjesečne opsade...

Danas su Duhovske zadušnice

Pravoslavni hrišćani sutra će obilježiti Duhovske ili ljetne zadušnice, koje su uvijek u subotu pred Duhove /Silazak Svetog...