Kontrolu „neradnika“ bi trebalo da obavi inspekcija rada – ne dolaze na posao, a primaju platu

Datum:

Share post:

Najavljene kontrole spiskova radnika u javnom sektoru, sa fokusom na one koji su zaposleni, a ne dolaze na posao neće dati dobre rezultate. Pravi odgovor koliko zaista Srpska ima takvih dobili bismo da je vlast u institucije, službe, fondove i javna preduzeća poslala vanrednu inspekciju rada.

Stav je to predstavnika vlasti, ali i opozicije povodom najavljenih čistki u javnom sektoru, sa akcentom na one koji ne dolaze na posao, a primaju platu. Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić naveo je da najviše takvih radnika ima u javnim preduzećima.

“Teško je to izvodljivo u Vladi RS i njenim službama, jer tu se radnici elektronski prijavljuju kada dolaze na posao. Ta pojava je više zastupljena u javnim preduzećima i to u velikim sistemima kao što su “Željeznice”, “Elektroprivreda”, “Šume” i “Pošte”, ali i na lokalnom nivou u javnim ustanovama čiji su osnivači opštine. Da imamo mnogo takvih javna je tajna”,rekao je “Glasu Srpske” Marić.

Naglasio je da svi oni rukovodioci kod kojih bude utvrđeno da imaju radnike koji ne dolaze na posao treba krivično da odgovaraju.

Poslodavac ima pravo da jednostrano raskine ugovor o radu sa svakim radnikom koji se duže od tri dana ne pojavi na poslu, a to ne opravda doznakom ili drugim dokazom – rekao je Marić.

U javnim preduzećima tvrde da kod njih nema takvih radnika na platnim listama, ali navode da će još jednom sve prečešljati.

“Ja mislim da nemamo takvih ljudi. Već u ponedjeljak ću uputiti dopis svim rukovodiocima šumskih gazdinstava da provjere da li na njihovim spiskovima ima onih koji su zaposleni, a ne dolaze na posao. Ako kojim slučajem utvrdimo da imamo takvih na platnim listama, oni će biti izbrisani i vidjećemo ko je kriv”, rekao je “Glasu Srpske” direktor “Šuma” Slaven Gojković.

Isto tvrde i u “Poštama”, gdje navode da u Direkciji u Banjaluci nema onih koji ne dolaze na posao, a primaju platu.

“Od svih direktora radnih jedinaca tražiću da se izjasne i da nam pošalju liste zaposlenih”,  rekao je direktor “Pošta” Miladin Radović.

Sa druge strane predstavnici vlasti i opozicije u parlamentu Srpske navode da je u sve trebalo uključiti inspekciju rada.

“Ako ima takvih ljudi na platnim listama možda je trebalo preduzeti druge korake da bismo ih razotkrili. Bilo bi možda bolje napraviti vanrednu, nenajavljenu posjetu inspektora rada i onda kazniti sve one kod kojih bude utvrđeno da imaju takvih na listama. Ne znam koliko će to sada dati efekta, jer svi oni koji nisu dolazili na posao sada su čuli za to i već će od danas biti na radnom mjestu”, kazao je poslanik SNSD-a u parlamentu Srpske Srđan Mazalica.

Istog stava je i SDS-ov poslanik u parlamentu Srpske Vukota Govedarica koji smatra da se ovim pitanjem trebao pozabaviti Inspektorat.

“Oni imaju nadležnost kontrole i potpuno je logično da se oni bave tim pitanjem. Da imamo uređen sistem taj vid kontrole ne bi bio potreban”, rekao je “Glasu” Govedarica, koji sumnja da će će išta od spektakularno najavljenog biti urađeno.

Podvukao je da je za takvo stanje u Srpskoj, odnosno da imamo onih koji su zaposleni, a ne dolaze na posao, odgovorna vlast, jer je to, kako navodi, dozvolila.

“Za to je odgovorna Vlada Radovana Viškovića koja po komandnoj odgovornosti treba da tereti one rukovodioce koji su to radili. Čisto sumnjam da su to sve činili rukovodioci na svoju ruku, odnosno da prethodno nisu imali saglasnost pretpostavljenih”, rekao je Govedarica.

Registar
Božo Marić navodi i da su tražili da bude objavljen registar svih onih koji primaju platu iz budžeta ili javnih sredstava.

“Onda bismo znali da li neko zaista radi ili samo prima platu. Međutim, Vlada ne želi da objavi javni registar iako imamo i zakon kojim je to definisano još prije četiri, pet godina. Tek kada budemo imali registar dobićemo transparentan javni sektor”, rekao je Marić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK: NE BOJIM SE – IDEM DO KRAJA – OHR lobira kod patrijarha da obezbijedi susret mene i Šmita

„Nemojte mi pričati o sankcijama, idem do kraja, NE BOJIM SE“ Dodik tvrdi da OHR lobira kod patrijarha...

Plate osobama koje se nalaze pod američkim sankcijama (OFAK lista) biće uplaćivane na pošte u Srpskoj (foto)

Zbog opasnosti da bi se banke u BiH mogle naći u velikom problemu zbog osoba koje su pod...

Poslanici NS RS danas raspravljaju i o Izbornom zakonu RS?

Kako se nezvanično saznaje, Izborni zakon Republike Srpske danas će se ipak naći na dnevnom redu u Narodnoj...

Evo šta piše u informaciji koju danas razmatra NS RS

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su počeli 11. posebnu sjednicu na kojoj se nalazi "Informacija o aktuelnoj bezbjedonosnoj...