"KONCI ISPUŠTENI": Stanić zabrinut zbog smrtnosti od korona virusa u Srpskoj

Datum:

Share post:

Republika Srpska zbog situacije sa epidemijom virusa korone treba od Srbije tražiti stručnu pomoć u borbi protiv virusa korone. poručio je danas predsednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić.On je istakao da brojni pokazatelji, a pogotovo stopa smrtnosti, govore da postoje opravdani razlozi za zabrinutost.

-Bojim se da su konci u nekom trenutku ispušteni i stopa smrtnosti se popela na 7,2 odsto, što je znatno iznad prosjeka regiona od 2,7 odsto, dok Republika Srbija ima stopu smrtnosti 2,2 odsto, a Federacija BiH 3,7 odsto – naveo je Stanić.

Prema njegovom mišljenju ovaj put, od Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića, Republika Srpska treba tražiti stručnu, a ne materijalnu pomoć.

-Umjesto da traži stetoskope, stalke za infuziju i osnovni medicinski materijala, trebamo tražiti pomoć epidemiloga, virologa, imunologa. Potrebna nam je i pomoć kliničara sa ciljem preispitivanja protokola liječenja u Republici Srpskoj. Pored toga potrebno je da se adekvatnim ugovorima obezbijedi dodatnih 500 analiza PCR dnevno – precizirao je Stanić.

TESTNA REKLAMA
 

Podsjetio je da se ni Srbija nije ustručavala, da kada joj je bilo najteže, zatraži stručnu i svaku drugu pomoć od Narodne Republike Кine.Zašto da onda mi, kako kaže Stanić, ne odbacimo sujetu i pozovemo dvije grupe stručnjaka iz Republike Srbije da nam pomognu. On je istakao da se javnosti mora pokazati grafikon epidemije u Republici Srpskoj.

-U ovom trenutku niko više ne spominje u kojoj se mi sedmici epidemije nalazimo ? Da li su one famozne ” kritične” dvije sedmice prošle? Da li, kako je rekao direktor UКC, mi “aktivno udaramo virus “, ili on udara nas?! A da ne spominjem “ispravljanje epidemiološke krive”, ili da neko pokaže javnosti taj famozni grafikon epidemije u Republici Srpskoj?! Bojim se da su konci u nekom trenutku ispušteni i stopa smrtnosti se popela na 7,2 odsto što je znatno iznad prosjeka regiona od 2,7 odsto, dok Republika Srbija ima stopu smrtnosti 2,2 odsto ( FBiH 3,7 odsto).Znam da će odgovor biti da je otkriveno više oboljelih da bi stopa smrtnosti bila niza, ali vi ste odredili i kriterije za testiranje – istakao je Stanić.

Кada se, dodaje on, visokoj stopi smrtnosti oboljelih doda prodor kovid infekcije u UКC, bolnice Doboj i Prijedor… traženje sveobuhvatne pomoći je u potpunosti opravdano.
-Vjerujem da će Republika Srpska pozitivno odgovoriti na naš zahtjev, ukoliko do njega dođe, i pomoći nam da ponovo preuzmemo punu kontrolu. Naše rukovodstvo ih može dočekati upravo onako kako je Republika Srbija dočekala stručni tim NR Кine – poručio je Stanić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

JELENA TRIVIĆ podržala Gradonačelnika Bijeljine (foto)

-Pozivam nadležne organe da ispitaju lice koje je nedvosmisleno uputilo prijetnje gradonačelniku Bijeljine dr Ljubiši Petroviću tokom skupštinskog...

LOVAČKI SAVEZ RS: Poziv korisnicima lovišta za dostavljanje informacija

U postupku sprovođenja Odluke o osiguranju članova lovačkih uduženja i njihovih lovaca gostiju, zatim osiguranju od opasnosti požara...

PETROVIĆ: U Skupštini je na snazi političko licemjerstvo (video)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, rekao je novinarima da je procenat izvršenja budžeta za kapitalna ulaganja za prvih devet...

JOVIČEVIĆ (DEMOS): Odgovor na inicijativu vezano za asfaltiranje saobraćajnice „TOPOLICA“ (foto,video)

-Gospodo, pročitajte odgovor resornog odjeljenja, poručio je na početku svog obraćanja Jovičević, oko asfaltiranja saobraćajnice pod nazivom "TOPOLICA". -Potvrdili...