Ko je odgovoran za pad zapadnokrajiških opština?

Datum:

Share post:

Srbi moraju da dođu do prave istine o padu 13 zapadnokrajiških opština i stradanju srpskog naroda Krajine polovinom devedesetih godina prošlog vijeka.

Poručeno je to iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske (VRS) koja stoji iza zbornika radova pod nazivom „Pad zapadnokrajiških opština i stradanje srpskog naroda“ koji je promovisan u Banjaluci.

Predsjednik Organizacije starješina VRS Slobodan Župljanin je istakao da je veoma značajno da je zbornik, koji će u narednim danima biti promovisan u Srbiji, ugledao svjetlost dana.

„Jedan od ciljeva naše organizacije je traganje za istinom, a i na ovaj način pokušavamo da istražimo šta se desilo te famozne 1995. i kako smo došli do toga da pobjednička srpska vojska, koja je u jednom momentu oslobodila više od 70 odsto teritorije BiH, te godine tako nešto doživimo“ rekao je Župljanin.

U poslijeratnim godinama postoje, kaže, različita tumačenja subjekata i strana koje uglavnom pokušavaju da na one druge prebace odgovornost.

„Naša ideja je da skupimo dovoljno činjenica, da ne sudimo i ne presuđujemo, ali da stvorimo ambijent da na osnovu podataka svi zainteresovani mogu sami da prosude i donesu odluku šta se desilo te ko snosi odgovornost. Važno nam je da znamo šta se desilo, da znamo istinu“ zaključio je Župljanin.

Nekadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Boško Kelečević posebno ističe napad hrvatsko-muslimanskih snaga na Dubicu, Kostajnicu, Novi Grad i predjele prema Manjači.

„Imali su u planovima da dođu na obalu Vrbasa, a bilo je onih koji su imali apetit i da stignu do Bosne, pa i na Drinu“ rekao je general Kelečević.

Intervencijom snaga korpusa i drugih jedinica taj prodor je zaustavljen.

„Snage dubičke brigade su tada bile na istoku, na širem prostoru Brčkog. Vojnički rečeno, retko se desi da pada njihov grad, a da su oni na 150 kilometara daleko i ostaju da brane taj koridor“ zaključio je.

Promociji je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić koji je poručio da je bitno da znamo da je to bio poslednji veliki pokušaj neprijatelja da uništi Srpsku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...