Ko je odgovoran za pad zapadnokrajiških opština?

Datum:

Share post:

Srbi moraju da dođu do prave istine o padu 13 zapadnokrajiških opština i stradanju srpskog naroda Krajine polovinom devedesetih godina prošlog vijeka.

Poručeno je to iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske (VRS) koja stoji iza zbornika radova pod nazivom “Pad zapadnokrajiških opština i stradanje srpskog naroda” koji je promovisan u Banjaluci.

Predsjednik Organizacije starješina VRS Slobodan Župljanin je istakao da je veoma značajno da je zbornik, koji će u narednim danima biti promovisan u Srbiji, ugledao svjetlost dana.

“Jedan od ciljeva naše organizacije je traganje za istinom, a i na ovaj način pokušavamo da istražimo šta se desilo te famozne 1995. i kako smo došli do toga da pobjednička srpska vojska, koja je u jednom momentu oslobodila više od 70 odsto teritorije BiH, te godine tako nešto doživimo” rekao je Župljanin.

U poslijeratnim godinama postoje, kaže, različita tumačenja subjekata i strana koje uglavnom pokušavaju da na one druge prebace odgovornost.

“Naša ideja je da skupimo dovoljno činjenica, da ne sudimo i ne presuđujemo, ali da stvorimo ambijent da na osnovu podataka svi zainteresovani mogu sami da prosude i donesu odluku šta se desilo te ko snosi odgovornost. Važno nam je da znamo šta se desilo, da znamo istinu” zaključio je Župljanin.

Nekadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Boško Kelečević posebno ističe napad hrvatsko-muslimanskih snaga na Dubicu, Kostajnicu, Novi Grad i predjele prema Manjači.

“Imali su u planovima da dođu na obalu Vrbasa, a bilo je onih koji su imali apetit i da stignu do Bosne, pa i na Drinu” rekao je general Kelečević.

Intervencijom snaga korpusa i drugih jedinica taj prodor je zaustavljen.

“Snage dubičke brigade su tada bile na istoku, na širem prostoru Brčkog. Vojnički rečeno, retko se desi da pada njihov grad, a da su oni na 150 kilometara daleko i ostaju da brane taj koridor” zaključio je.

Promociji je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić koji je poručio da je bitno da znamo da je to bio poslednji veliki pokušaj neprijatelja da uništi Srpsku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...