Klepetan pronašao novu ljubav

Datum:

Share post:

Ljubavna priča dvije rode, Klepetana i Malene koji su bile simbol ljubavi u čitavom regionu trajala je više od dvije decenije. Nakon što je 2021. godine Malene uginula, Klepetan je dugo bio sam, sve do prošlog proljeća.

Klepetan, Malenin mužjak prošle godine doveo je novu saputnicu. Ime joj je Mlada i ona je ove godine došla desetak dana prije njega. U srijedu je oko 12 sati i on sletio na školsku livadu u Brodskoj Varoši u Hrvatskoj gdje već godinama o rodama brine Stjepan Vokić.

– Došao je posljednji, jer očigledno putuje izdaleka. Prije nekoliko godina, prijatelji iz Njemačke koji prate rode pomoću GPS-a rekli su mi da su pročitali njegov čip na jugu Afrike oko Kejptauna, pa nije ni čudo da mu je toliko potrebno. Mislim da su i godine faktor, uostalom, on ima 35 godina, možda još nekoliko, i treba češće da staje da se odmori. Uprkos novoj nevjesti, Klepetan je i dalje vjeran svojoj Maleni, mora da posjeti njeno posljednje počivalište pod jabukom u školskoj bašti. Kakva je to ljubav, nisam mogao da vjerujem, a sada sam siguran da se i ptice sjećaju – rekao je Stjepan Vokić, koji je decenijama brinuo o Malenoj.

Zbog slomljenog krila zime je provodila sa Stjepanom, a ljeta sa svojim Klepetanom. Sve godine dok je Malena bila živa, Stjepan je učestvovao u podizanju brojnih generacija roda. Sada je na red došlo da Klepetan ponovo gradi gnijezdo za nove mlade rode.

– Do sada je uzeo svo granje koje sam mu pripremio. Mislim da je ženka već snijela jedno jaje, zauzet je radom da bi gnijezdo uskoro bilo spremno. Njegova nova saputnica nije ništa radila oko gnijezda jer one to ne znaju. Njihov posao je da, kada mužjaci donesu grane, njih samo ređaju u gnezdo. Nešto kao kod nas ljudi, oni su zaduženi za dodjelu novca – nasmijao se Stjepan, piše Blic.

“Probirljiva je kada je hrana u pitanju”

Dodaje da je i sada desetak dana morao da brine o Klepetanovoj novoj djevojci.

– Podsjetila me na Malenu, stajala je sve vrijeme u gnezdu i gledala prema istoku, jer je znala iz kojeg će smjera on doći. Malo je probirljiva kada je hrana u pitanju, neće ništa da jede osim svinjskog buta, ne daj Bože da bude masnoće, neće to ni da pogleda. Nije nju briga što je moja penzija mala. Moram da priznam da se sada, kada je došao Klepetan, više zabavljaju jedan sa drugim i zajedno idu u lov na gliste, žabe i puževe, ali kad se mladi izlegnu, doći će da me cimaju za hane – kaže Stjepan.

Ipak, njemu nije teško, uprkos tome što je i on u godinama, pripremio je pribor i, čim malo otopli, krenuće na obližnje ribnjačarske kanale da love ribu jer mora uvijek svježa biti.

– Bitno je da je on došao, a za ostalo ćemo se snaći – zaključio je Stjepan.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...