KECMANOVIĆ: Dodik je svojim potezima matirao protektorat

Datum:

Share post:

Profesor Nenad Kecmanović istakao je da je BiH sada objektivno ostala bez dva glavna alata neokolonijalnog ugnjetavanja Republike Srpske – Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika te da je predsjednik Srpske Milorad Dodik političkim i pravnim potezima, uz podršku Rusije i Kine, još jednom matirao protektorat.

On je naglasio da spoljnom protektoratu “jedino preostaje da poruši figure na šahovskoj tabli, jer ne postoji treći mirnodopski mehanizam da ga zauzdaju kao personifikaciju srpskog otpora”.

Kecmanović je podsjetio da su SAD i Velika Britanija stavile Dodika na “crnu listu” i proteklih godina uložile silna sredstva u opoziciju, medije i nevladine organizacije, 2012. i 2022. godine pokušale sa obojenom revolucijom, trudile se da zavade Srbiju i Srpsku, a govorilo se i o prijetnjama kidnapovanjem.

“Sada bi da Srpskoj presjeku kreditne linije i dotok sredstava potrebnih za servisiranje postojećih dugova, ali, ni to im ne ide. Najzad, iz čista mira su povećali broj vojnika Eufora, kao što su o održali vježbe NATO-a na Manjači. Ali na pritiske oguglali narod i vlast nisu impresionirani”, naveo je Kecmanović u autorskom tekstu za “Politiku”.

On je ukazao da Dodik, uz sve bolji izborni rezultat, ispostavlja kontra zahtjeve, povratak na izvorni Dejton, vraćenje otetih entitetskih nadležnosti, dijalog sa komšijama bez inoposrednika, sporazumni razvod, zajedničku borbu protiv neokolonijalizma.

“Neće oni, ali ni on nije gubio vreme. Republika Srpska je za svaku od odbijenih inicijativa spremala nacrte, deklaracije, rezolucije, zakonska i podzakonska akta, utvrdila mehanizme i procedure, kako bi ih, ustreba li, na vanrednom zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske usvojili i mogla da funkcioniše samostalno”, ističe Kecmanović.

U konkretnom slučaju, navodi Kecmanović, na skandalozan bezobrazluk da Ustavni sud BiH odlučuje o Srpskoj bez sudija iz Republike Srpske ima konkretan odgovor.

Kecmanovičć ističe da u nervoznoj trci sa vremenom takozvana međunarodna zajednica ispostavlja sve bezobraznije zahtjeve prema Srbiji i Srpskoj i zaluđuje Albance i Bošnjake da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisati nezavisno Kosovo, a Dodik prepisati Srpsku u vlasništvo muslimanskog Sarajeva.

On je naglasio da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti zna koliko Srpska sa Dodikom na čelu “žulja metropolu neokolonijalne uprave na Balkanu”, pa im povremeno radi Zajednice srpskih opština, stane na žulj, ali da oni u BiH igraju ne samo asimetričnu nego i mnogo grublju igru.

“Na svojoj strani imaju najbrojnije Bošnjake i opet prećutane Hrvate u većem entitetu, pa računaju da sa Dodikom nemaju šta da se pogađaju. Kristijan Šmit traži da Srpsku prepiše u vlasništvo unitarne BiH, a on /Dodik/ odgovori da visoki predstavnik u BiH ne postoji. Onda oni pokušaju da isto izvedu preko Ustavnog suda, a on povuče sudije iz Republike Srpske. Onda ambasador Majkl Marfi i Šmit, oba na službi u sarajevskoj Ambasadi SAD, opet nešto priprete”, dodaje Kecmanović.

Da su dio para koje su posljednjih 15 godina uložile u opozicione stranke, medije, NVO, OHR i vojno prisustvo investirali u razvoj Republike Srpske, dodaje Kecmanović, sigurno bi toliko odobrovoljili Dodika da primi na razgovor Šmita, obnovi kontakte sa angloameričkim diplomatama, prihvati neku principjelnu odluku Ustavnog suda.

“Ali, kao da ne mogu da se pomire sa tim da je prošlo vrijeme kada su mogli da teraju sve po svome pa makar bilo kontraproduktivno, te kada su svi trčali da poslušaju da ne bi završili kao Sadam, Gadafi, Milošević i Karadžić”, naveo je Kecmanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

TO BIJELJINA na sajmu u BL: Ministar Šulić – podrška za Banju Dvorovi i Sembersku kuću

U Banjaluci je otvoren 4. Međunarodni sajam turizma na kome je samostalno uzela učešće i Turistička organizacija Grada...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Predavanje na temu “Metode četkanja zuba”

Glavna sestra Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije, Jelka Marković održala je zdravstvenim radnicima svih službi Doma zdravlja...

Uspješno završena akcija ”UZMI TAG, PROĐI BRŽE” – U sistemu više od 8.000 novih korisnika

Popust od 60 odsto na redovnu cijenu TAG-a izazvao veliko interesovanje građana, koji su od 25. decembra prošle...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti

Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992...