U Domu učenika u Bijeljini konkurs za prijem srednjoškolaca produžili su do 1. septembra, a studenata do 1. oktobra.

Ova ustanova na raspolaganju ima 180 kreveta, a iako je domski smještaj veoma povoljan, kapaciteti u prvom roku nisu popunjeni.

Do sada se na konkurs prijavilo 60 srednjoškolaca i 40 studenata, koji su, uglavnom, iz rubnih područja Bijeljine i susjednih gradova i opština. Smještaj i ishrana u đačkom domu za srednjoškolce košta mjesečno 100, a studente 200 konvertibilnih maraka ali, zahvaljujući subvenciji nadležnih, cijena domskog smještaja je niža i mnogo povoljnija u odnosu na privatan smještaj. 

Vršilac dužnosti direktora Doma za učenike Bijeljina Milan Petrović pojašnjava da srednjoškolci mjesečno plaćaju 75 maraka a studenti 45 maraka, s tim što Vlada i predsjednik Republike Srpske subvencionišu ostatak sredstava do pune cijene. 

– Nadamo se da će svi naši kapaciteti biti do početka školske godine popunjeni. Uslovi u kojima djeca borave su odlični. Imaju uređene sobe i kupatila, prostor za učenje i slobodno vrijeme, imaju internet i na raspolaganju su im sportski tereni – kaže Petrović za portal InfoBijeljina. 

Roditeljima srednjoškolaca, koji imaju prioritet na konkursu su, osim uštede u kućnom budžetu, važni dobri uslovi, ali i bezbijednost njihove djece. U Đačkom domu 24 sata radi i vaspitno-pedagoška služba. Vaspitač Aleksandar Ostojić pojašnjava da se prati rad u školi i vodi računa o disciplini stanara.

– Roditelji su nam ih povjerili, a na nama je da ih usmjerimo na pravi put i da spoznaju prave vrijednosti. Zato  moramo da ispratimo svaki segment njihovog boravka u srednjoj školi. Posebno jer je ovaj period adolescencije  veoma osjetljiv te je maksimalna pažnja neophodna – kaže Ostojić.

Prvi korisnici usluga Doma za učenike i studente u Bijeljini useliće se početkom septembra. U zgradi, izgađenoj  1957. godine, školsku godinu dočekuju spremno. Uredili su prostorije za smještaj, boravak i učenje đaka i studenata. Prioritet u narednom periodu im je saniranje krova i preuređenje kuhinje, a s obzirom da se radi o velikoj investiciji, očekuju pomoć nadležnih.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име