Kapaciteti u bijeljinskom Đačkom i studentskom domu nisu popunjeni: Konkurs za prijem produžen

Datum:

Share post:

U Domu učenika u Bijeljini konkurs za prijem srednjoškolaca produžili su do 1. septembra, a studenata do 1. oktobra.

Ova ustanova na raspolaganju ima 180 kreveta, a iako je domski smještaj veoma povoljan, kapaciteti u prvom roku nisu popunjeni.

Do sada se na konkurs prijavilo 60 srednjoškolaca i 40 studenata, koji su, uglavnom, iz rubnih područja Bijeljine i susjednih gradova i opština. Smještaj i ishrana u đačkom domu za srednjoškolce košta mjesečno 100, a studente 200 konvertibilnih maraka ali, zahvaljujući subvenciji nadležnih, cijena domskog smještaja je niža i mnogo povoljnija u odnosu na privatan smještaj. 

Vršilac dužnosti direktora Doma za učenike Bijeljina Milan Petrović pojašnjava da srednjoškolci mjesečno plaćaju 75 maraka a studenti 45 maraka, s tim što Vlada i predsjednik Republike Srpske subvencionišu ostatak sredstava do pune cijene. 

– Nadamo se da će svi naši kapaciteti biti do početka školske godine popunjeni. Uslovi u kojima djeca borave su odlični. Imaju uređene sobe i kupatila, prostor za učenje i slobodno vrijeme, imaju internet i na raspolaganju su im sportski tereni – kaže Petrović za portal InfoBijeljina. 

Roditeljima srednjoškolaca, koji imaju prioritet na konkursu su, osim uštede u kućnom budžetu, važni dobri uslovi, ali i bezbijednost njihove djece. U Đačkom domu 24 sata radi i vaspitno-pedagoška služba. Vaspitač Aleksandar Ostojić pojašnjava da se prati rad u školi i vodi računa o disciplini stanara.

– Roditelji su nam ih povjerili, a na nama je da ih usmjerimo na pravi put i da spoznaju prave vrijednosti. Zato  moramo da ispratimo svaki segment njihovog boravka u srednjoj školi. Posebno jer je ovaj period adolescencije  veoma osjetljiv te je maksimalna pažnja neophodna – kaže Ostojić.

Prvi korisnici usluga Doma za učenike i studente u Bijeljini useliće se početkom septembra. U zgradi, izgađenoj  1957. godine, školsku godinu dočekuju spremno. Uredili su prostorije za smještaj, boravak i učenje đaka i studenata. Prioritet u narednom periodu im je saniranje krova i preuređenje kuhinje, a s obzirom da se radi o velikoj investiciji, očekuju pomoć nadležnih.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Svečano otvaranje košarkaškog terena na stadionu Radnika

U sklopu stadiona Radnik u Bijeljini obnovljen je i stavljen u upotrebu za našu djecu i omladinu sportski...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...