KAKO SU NA IZBORIMA PROŠLI PRELETAČI?

Datum:

Share post:

Pojedinci se nakon izbora hvale osvojenim brojem ličnih glasova, a posebno ih ističu kada napuste svoju stranku. Obično se tada pokaže koliko je rezultat bio posljedica kombinacije nečijeg ugleda i sposobnosti da animira birače, a koliko posljedia snage organizacije koju ima stranka.

Upadljivo najviše odlazaka imao je SDS, ali su i druge stranke imale svoje preletače.

Najveći gubitak u broju glasova imao je dosadašnji poslanik iz Bijeljine, Zlatko Maksimović. Kao nosilac liste SDS 2014. osvojio je 14.891 glas, a sa svojom Uspješnom Srpskom, koju je osnovao nakon raskola sa Mićom Mićićem, osvojio je 2.683 glasa.

Bez mandata je ostao i Slavko Dunjić iz Gradiške. On je 2015. krenuo u obnovu izvornog SDS, potom je ušao u Ujedinjenu Srpsku. Na listi SDS imao je 7.037 glasova, a kao prvi čovjek Ujedinjene Srpske u Gradišci 2.861. Nije osvojio mandat, niti se obezbijedio kompenzacionom listom, iako je imao najviše glasova u Ujedinjenoj Srpskoj.

Od bivših članova SDS Darko Banjac iz Dubice je imao sličan rezultat kao član DNS (5.510 u dnosu na 5.095 iz ove godine), ali mu to ne bi bilo dovoljno za mandat, da nije bio visoko na kompenzacionoj listi. Nenad Stevandić je učestvovao u drugom nivou izbora. Na listi SNSD za PSBiH je osvojio 28.109 ličnih glasova, i to je rezultat koji su mnogi ocijenili kao dobar, te je “opravdao ukazano povjerenje” budući da je kao prvi na kompenzacionoj listi imao skoro pa siguran prolaz.

Upadljivo je da je Stevandić ostvario značajnu promociju kao političar u zadnjih 12 godina. Na listi SRS RS na istom nivou osvojio je 2006. tek 3.819 ličnih glasova. Kao član SDS 2010 je imao 1.347 i kao kompenzacioni mandat ušao u NSRS, dok je 2014. već bio zapažen poslanik koji je dobio 12.841 lični glas.

Od ostalih, Simuna Žakula iz Doboja napustila je SDS za vrijeme glasanja u NSRS o prodaju rudnika Ljubija. Razlog je bila unutrašnja svađa, jer je komunalno preduzeće koje je vodio njen suprug, naišlo na blokade od strane gradske uprave u Doboju. Nešto kasnije je postala član Napredne Srpske. Žakula je kao član SDS osvojila 4.942 glasa, a kao nosilac liste NDP – SNS – NS – Sloboda,osvojila je 1.163.

Božidar Vasić iz Ugljevika osvojio je prije četiri godine 4.898, i našao se prvo u NSRS, a potom u Domu Naroda RS. Nakon svađe sa vrhom SDS u Ugljeviku, prešao je u Ujedinjenu Srpsku. Na njenoj listi ove godine osvojio je 196 glasova.

Bilo je i prelijetanja na suprotnu stranu, ali dosta rjeđe. Nedeljko Milaković je u SP 2014. izborio direktan mandat sa 3.456 glasova, a na listi SDS je tek blago napredovao na 3.577, ali bio daleko od mandata.

Zanimljiv je rezultat Budimira Balabana, koji nije učestvovao na opštim izborima, a kao nosilac liste DNS na lokalnim u Banjoj Luci je osvajao trećinu stranačkih glasova (2016. ukupno 3.676). Na listi NDP je ove godine osvojio tek 658 glasova.

Dragutin Škrebić je kao član NDP 2014. osvojio 2.533, a kao član SP ove godine 4.102, ali mu to nije bilo dovoljno za mandat, koji je iz te jedinice pokupio Srđan Todorović. Škrebić je bio poslanik 2010. ali je tada izborna jedinica u kojoj je nastupao bila veća, i donosila više mandata.

Rankica Panić je takođe bila poslanik 2010. na listi DNS, a sličan broj glasova osvojila je i 2014. kada nije osvojila mandat (2.332). Na listi Ujedinjene Srpske ove godine osvojila je tek na 1.344.

Značajan pad ličnih glasova imao je i Nedim Čivić, koji je kao član SDA imao 3.448, a na listi Proevropskog bloka 1.131 glas.

Odbornici SNSD u Prnjavoru, koji su se spominjali u kontekstu famoznog SNSD PLUS odborničkog kluba (navodno ljudi bliski Dragi Kalabiću), Goran Zemun i Veljko Gvozdenović, nastupili su na listi SP. Zemun je na biračkim mjestima u Prnjavoru osvojio 556, a Gvozdenović 127. Uporediv rezultat sa lokalnih izbora govori o padu, jer je Zemun na listi SNSD imao 1.515, a Gvozdenović 828 lična glasa.

Visoki funkcioneri SDS koji su napustili stranku, poput Ognjena Tadića, Borislava Bojića i Đorđe Krmara nisu učestvovali na izborima. Krčmara je predstavljao sin Boris, koji je na listi DNS za PSBiH osvojio 4.448

Izvor: frontal.rs
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PET MAGAZIN: Tibetanski mastif – Najskuplji pas na svijetu

Zlatni tibetanski mastif je simbol prestiža i važi za najskupljeg psa na svijetu. Cijena ovoj tibetanskoj dogi, kako...

MINISTAR ŠERANIĆ: Kod desetero lica potvrđene morbile

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je večeras da je u Srpskoj za sada...

Ovako bi danas izgledao Windows Phone

Poznati kreator koncepata, AR 4789, objavio je na YouTubeu video koji prikazuje kako bi izgledao Windows Phone u...

AGRO SAVJET: Šta se radi s jagodama u rano proljeće

S obzirom na natprosječno visoke temperature, započeo je i razvoj vegetacije jagoda. U rano proljeće, nasad ovoga voća...