Kako spriječiti pojavu novih slučajeva afričke kuge svinja?

Datum:

Share post:

Prije dva dana u Semberiji je ponovo registrovana afrička kuga svinja. Potvrđena je na farmi u Dvorovima kod Bijeljine, koja u uzgoju ima 980 svinja.

Dragan Knežević, direktor Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“ naveo je da je od Gradske uprave Bijeljina zatraženo da pripremi sve aktivnosti i resurse koji su potrebni.

– To je u njihovoj nadležnosti. Dakle i mehanizaciju i ljudstvo i lokacije na kojima će se vršiti eutanazija životinja – rekao je Knežević gostujući u našem Јutarnjem programu i dodao da je veoma važan element nadležnost lokalne zajednice.

Naveo je da nedopustivo je da se ovako nešto dešava, afrička kuga svinja koštala je 25 miliona KM, virus je gotovo neuhvatljiv kada uđe u neku zemlju.

Potrebno je obezbijediti visok nivo biosigurnosti. Ljudi i životinje su biloški nosioci virusa. Upozorio je vlasnike da prijavljuju uginuće životinja i da ih ne raznose, jer tako doprinose da se bolest širi.

– U ponedjeljak kad smo dokazali prisustvo virusa na farmi, odmah smo uklonili reaktore da ne bi došlo do širenja. Važne su biosugurnosne mjere, nisu skupe, mogu mnogo pomoći, a one podrazumijevaju ograđivanje farme, dezinfekcione barijere – pojasnio je Knežević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RADO SAVIĆ: REZOLUCIJA O SREBRENICI NEĆE DOPRINIJETI BOLJEM ŽIVOTU GRAĐANA U BIH

SAVIĆ: OVO NIJE DOBRO I NEĆE DOPRINIJETI BOLJEM ŽIVOTU GRAĐANA U BIH   Brojni borci i građani okupili su se...

Njemačka osveta Srbima

21. juna 1940. godine u Kompjenjskoj šumi, najviši državni vrh Trećeg rajha predvođen Adolfom Hitlerom lično, sastaje se...

BIJELJINA: Zvijezda 09 u finalu Kupa “dr Milan Jelić“

Zvijezda 09 je u Foči ovjerila plasman u finale Kupa "dr Milan Jelić" gdje ih čeka dobojska Sloga,...

VIŠKOVIĆ: Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije

Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije u kojoj živimo, rekao...