Posljednjih godina, korisnici su počeli da primjećuju pad kvaliteta Google-ovih rezultata pretrage. Jedan od najčešćih problema jeste pojava rezultata koji nisu direktno povezani sa unijetim terminima pretrage. Ovo odstupanje od očekivanih rezultata sve je učestalije, djelimično zbog sve većeg broja sadržaja generisanog pomoću vještačke inteligencije i optimizacije za pretraživače koji ciljaju na ključne reči.

Ovaj trend možemo delimično pripisati Google-ovoj namjeri da bude koristan tako što pretražuje riječi slične onima koje ste unijeli. Iako ovo može biti korisno u nekim situacijama, čini se da su nedavne promjene postale previše opširne, često dovodeći do rezultata koji su potpuno nevezani za originalni upit, prenosi Telegraf.

Kako vratiti preciznost u Google pretrage? Postoji jednostavno rješenje koje može pomoći u sužavanju rezultata pretrage na Google-u na ono što ste tačno unijeli: upotreba opcije „Verbatim“ ili „Doslovno“.

Aktiviranje opcije „Doslovno“ u Google pretragama

Na stranici sa rezultatima pretrage, potražite meni koji kaže „Alatke“ (Tools), obično se nalazi na desnoj strani ekrana, kako na desktop, tako i na mobilnim uređajima. Na desktop verziji, meni „Alatke“ možete naći na krajnjoj desnoj strani, pored dugmadi za sugerisane pretrage ili različite kategorije pretrage (slike, kupovina, itd.). Na mobilnim uređajima, ispod polja za pretragu vidjećete kategorije poput „slike, kupovina…“. Prevucite te riječi prstom ulijevo; na kraju reda, s desne strane, vidjećete „Alatke za pretragu“ (Search tools).

Nakon što tapnete na „Alatke“ ili „Alatke za pretragu“, pojaviće se padajući meni sa oznakom „Svi rezultati“ (All results). Kliknite ili tapnite na to, i vidjećete opciju „Doslovno“ (Verbatim).

Ova opcija pod „Alatkama“ ključna je za pretraživanje riječi koje ste tačno unijeli.

Iako kvalitet pronađenih stranica ne može biti garantovan, bar će rezultati biti usko ciljani na vaš originalni upit. Korišćenjem opcije „Doslovno“, možete izbjeći frustracije povezane sa sve češćim pojavljivanjem neželjenih ili nevezanih rezultata pretrage.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име