JURIJ ŠIŠKIN U BIJELJINI: Za umjetnost i mladog čovjeka je pogubno što im je brzina prioritet nad kvalitetom (foto,video)

Datum:

Share post:

Ruski virtuoz na harmonici Jurij Šiškin, ove godine je peti put bio učesnik Međunarodnog festivala „Dani harmonike“ u Ugljeviku koji je zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona održan u drugačijim okolnostima. Kao gost portala Dešavanja u Bijeljini, rekao nam je da je rođen u porodici u kojoj se niko nije bavio muzikom, ali da je on još kao mali počeo da pjeva.

„Rodio sam se u porodici gdje se niko nije bavio muzikom ni po očevoj ni po majčinoj liniji. Bio sam sasvim mali, nisam još ni prohodao, kada mi je baka govorila da sam već počinjao da pjevam. Zbog toga su me roditelji upisali u muzičku školu. Tada nisam imao toliku želju da se bavim muzikom. Imao sam sreću da je moj prvi nastavnik bio veoma dobar i on me je usmjeravao da poslije muzičke škole nastavim muzičko školovanje. Zbog toga smatram da je predavač važniji od talenta“, rekao je Šiškin za Dešavanja u Bijeljini.

 
Muzikom je počeo da se bavi još sa sedam godina, a na pitanje oca da li je siguran da želi da muzika bude njegov poziv, rekao je da muziku ne voli, ali da ne može živjeti bez nje.

„Tako je počela moja karijera. Imao sam najboljeg predavača, ali pored predavača i talenta, postoji još nešto jako bitno – bitan je rad. Zbog toga smatram da ko radi i trudi se, sigurno će postići rezultate. Imam poznanika koji je šampiona svijeta u harmonici i koji je završio muzičku školu za osam instrumenata. Na kraju je opet izabrao harmoniku. Savjetujem djecu da sviraju instrumente koje vole. Moj izbor je bila harmonika, jer je u to vrijeme bila najjeftiniji instrument. Izbor instrumenta je jako važan u budućnosti, a na početku su važni rad i vježbanje. Možda i najbitnija je činjenica da je muzika korisna djeci, jer razvija inteligenciju“, objasnio je Šiškin.

Jurij Šiškin

Ovaj veliki umjetnik smatra da je za umjetnost i mladog čovjeka pogubna modernizacija i brzina vremena u kom živimo.
„Danas je za mladog čovjeka najveća opasnost što se trudi da brzo živi. Sve se brzo rješava i nema vremena za razmišljanje. To nije problem samo za čovjeka, već i za bilo koju umjetnost. Problem cjelokupne umjetnosti, naravno i muzičke, je što u današnje vrijeme na neki način dolazi do nadmetanja elektronike i akustičnih instrumenata. To je u cjelokupnom okviru tako. Za mnoge mlade ljude koji se bave muzikom imamo problem što im nije bitan kvalitet – za njih je bitno da budu prvi – da prvi naprave neki video ili fotografiju i postave na društvene mreže. Za neke je važnije to nego kvalitet njihovog rada. Zbog toga je, prije svega, zadatak nastavnika i roditelja da nauče djecu da misle, da razmišljaju“, iskren je Šiškin.

Scenu festivala „Dani harmonike“ smatra domaćom i poslije koncertne pauze od nekoliko mjeseci, najsrećniji je što mu je koncert na našem prostoru bio prvi.

Jurij Šiškin, Međunarodni festival ''Dani harmonike“ – Ugljevik

„Za mene je sviranje na sceni festivala „Dani harmonike“, kao sviranje u mojoj domovini. Ovdje sam odsvirao prvi koncert poslije osam mjeseci pauze. Meni je bilo važno da upravo taj koncert, poslije velike pauze, odsviram ovdje, jer se osjećam kao da sam svirao na domaćoj sceni. Ovdje se svake godine pojavljuju različiti talenti, svaki put se pojavljuju male zvijezde za koje se nadam da će u budućnosti biti još uspješnije i postati veliki izvođači. Rano je govoriti da li će se oni baviti muzikom, ali je najvažnije da vidim da oni vole muziku“, rekao je ovaj umjetnik.

Za kraj razgovora mladim, a budućim velikim umjetnicima je poručio da je za uspjeh potreban talenat, rad i trud.

„Da biste postigli uspjeh u bilo kojoj oblasti: sportu, muzici, umjetnosti, potrebne su dvije stvari: talenat i umijeće truda. Trud i rad dovode do zagarantovanog uspjeha. Ako nešto od toga nedostaje, uspjeh će izostati. Ni roditelji ni učitelji tada ne mogu pomoći. Ja sam sa već 16 godina svirao po dvanaest sati dnevno i zbog toga kažem da se čuda ne dešavaju – umijeće je znati truditi se, raditi i vježbati“, zaključio je Šiškin.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Podnesena Krivična prijava protiv Jelene Trivić (foto,video)

Saopštenje Advokatska kancelarija Stevanović iz Bijeljine prenosimo u cjelosti Advokatska kancelarija Stevanović iz Bijeljine Vam se obraća u ime...

Dan otvorenih vrata za trudnice u bijeljinskoj Bolnici

U susret Svjetskom danu babica u bijeljinskoj bolnici danas je organizovan Dan otvorenih vrata za trudnica. Tom prilikom...

Odlični bijeljinski „Akademci“ na državnom prvenstvu

Na održanom Prvenstvu BiH za mlađe pionire i pionirke, atletičari Atletskog kluba "Akademac" ponovo su imali uspjeha i...

ELEKTRO BIJELJINA: Nema planiranih zastoja u isporuci električne energije od 1. do 7. maja

Obavještavamo Vas da za predstojeće praznične dane, od 01.05.2024. do 07.05.2024. godine, nema planiranih zastoja u isporuci električne energije. Srećni...